Nieuws

2,5 ton voor een baan, is dat duur?

2,5 ton voor een baan, is dat duur?
De duizend banen die de provincie Gelderland dit jaar heeft gecreëerd, zijn misschien niet zo veelbelovend als ze lijken.
ARNHEM - De duizend banen die de provincie Gelderland dit jaar heeft gecreëerd, zijn misschien niet zo veelbelovend als ze lijken.
Paul Elhorst, hoogleraar regionale economie aan de Universiteit in Groningen, plaatst kanttekeningen bij deze banen die dankzij een miljoeneninvestering zijn gecreëerd.
Volgens de hoogleraar is het goed dat de provincie investeert in de economie, maar is het ook de vraag of een investering van 250 miljoen euro niet meer dan duizend banen op zou moeten leveren. Nu zijn de kosten 250.000 euro per baan, terwijl een baan normaal gemiddeld 50.000 euro kost. 
Met het geld van de provincie krijgen onder meer jongeren een kans. Zoals bij bouwbedrijf Weijman uit Veenendaal:
Ook bij de Eusebiuskerk in Arnhem, die al jaren in de steigers staat, kunnen leerlingen aan de slag:

Banenpikkerij

Daarnaast waarschuwt de hoogleraar dat het veelal om tijdelijke banen gaat en dat de kans groot is dat de werknemers die nu aan de slag zijn, over een jaar weer thuiszitten. Bovendien zou het goed kunnen dat de jongeren die dankzij de zogeheten Robuuste Investeringsimpuls aan de slag zijn gekomen, de plek van oudere werknemers hebben ingenomen.
Volgens Elhorst, die banenplannen van verschillende provincies volgt en onderzoekt, kunnen provincies het beste investeren in banen voor hoog opgeleid technisch personeel. Zij zorgen voor innovatie en in de toekomst dus ook voor meer banen.

'Verstoor de markt niet'

Verschillende Gelderse politieke partijen kondigen in hun verkiezingsprogramma's aan dat er ook na de verkiezingen in maart 2015 weer flink wat overheidsgeld in de economie geïnvesteerd moet worden. Volgens Elhorst is het de vraag of dat verstandig is. 'Zodra de colleges zijn geformeerd is het zomer 2015 en de kans is groot dat de economie dan weer volop bloeit. Dan moet je de markt niet verstoren met provinciale subsidies.'
De Robuuste Investeringsimpuls zal volgens de provincie Gelderland volgend jaar nog eens 2000 banen opleveren.