Nieuws
Fraude dreigt bij afgeven identiteitsbewijs

APELDOORN - Het lijkt zo onschuldig.
Je net behaalde rijbewijs op Facebook zetten of een kopie van je identiteitsbewijs afgeven bij de sportschool om een lidmaatschap af te sluiten. Maar als identiteitsgegevens in handen vallen van verkeerde personen kan dat gevolgen hebben die niet te overzien zijn, aldus de Fraudehelpdesk in Apeldoorn.
Identiteitsfraude
Bij identiteitsfraude worden gegevens van een ander misbruikt. Criminelen komen aan identiteitsgegevens door ze te stelen of te vervalsen. Met die gegevens kunnen criminelen leningen openen, een verkeersovertreding begaan of erger: een huis kopen! Het nietsvermoedende slachtoffer komt er pas achter als er rekeningen op de mat vallen of de deurwaarder voor de deur staat.
Voorkomen
Dat de gevolgen groot kunnen zijn, is duidelijk, maar hoe voorkom je het nou? Er is een aantal zaken waar u op moet letten.
Geeft niet zomaar een kopie van uw ID-bewijs
Maar een paar organisaties mogen een kopie van uw identiteitsbewijs maken. Dat zijn bijvoorbeeld uw werkgever en de bank. Een autoverhuurbedrijf, hotel op sportschool vragen er ook vaak naar. Zorg ervoor dat bij dergelijke organisaties de kopie van het document onbruikbaar wordt gemaakt voor criminelen. Bijvoorbeeld door er groot op te schrijven dat het een kopie is en waar de kopie voor bedoeld is, plus een datum.
Streep het burgerservicenummer door
Organisaties en bedrijven mogen het BSN-nummer alleen gebruiken als dat wettelijk bepaald is.
Informatie over jezelf blijft bij jezelf
Het net behaalde rijbewijs op Facebook of andere social media zetten, is voer voor criminelen. Geef ook nooit privégegevens aan onbekenden. Een mail waarin staat dat u een prijs heeft gewonnen, maar dat u nog wel even uw rekeningnummer moet bevestigen heeft maar één doel: uw gegevens losfrutselen, zodat criminelen uw naam, e-mailadres en rekeningnummer hebben.
Persoonlijke informatie op papier
Belangrijke documenten horen op een veilige plek te liggen. Bankafschriften, pincodes en uw DigiD-code zijn alleen van u. Gooit u een keer een bankafschriften of hypotheekpapieren weg, verscheur het dan eerst. Verander ook regelmatig uw wachtwoorden.
Hoe kom je erachter
- U krijgt rekeningen of ontvangstbevestigingen die voor u zijn terwijl u niets hebt besteld.
- Er komen brieven van advocaten of incassobureaus en gerechtsdeurwaarders over schulden waar u niets van weet.
- Er wordt geld van uw rekening afgeschreven. Op uw bankafschriften staan creditcardoverzichten van uitgaven die u niet heeft gedaan.
- Rekeningen en overzichten die u verwacht komen niet meer binnen.
- Bij uw gemeente staat u onder een ander adres dan uw woonadres ingeschreven zonder dat u een wijziging hebt doorgegeven.
- Een lening krijgen lukt niet door een onbekende BKR-signalering.
- U ziet een of meer onbekende werkgevers op pensioen- of belastingoverzichten.
Slachtoffer? Meld je!
Als u vermoedt het slachtoffer te zijn van identiteitsfraude, doe dan het volgende:
- Neem contact op met uw bank. Blokkeer uit voorzorg uw bankpasjes en creditcards. Controleer ook of er ongebruikelijke transacties hebben plaatsgevonden.
- Doe aangifte bij de politie.
- Neem ook contact op met het CMI. Deze organisatie begeleidt u als uw identiteit is misbruikt of als uw persoonsgegevens bij de overheid niet kloppen.
BRON: Fraudehelpdesk