Nieuws

'Te weinig fundamenteel onderzoek aan WU'

'Te weinig fundamenteel onderzoek aan WU'
Zeventig procent van de hoogleraren aan de Wageningen Universiteit vindt dat er momenteel te weinig ruimte is voor fundamenteel onderzoek op de universiteit.
WAGENINGEN - Zeventig procent van de hoogleraren aan de Wageningen Universiteit vindt dat er momenteel te weinig ruimte is voor fundamenteel onderzoek op de universiteit.
Dat blijkt uit een enquête van het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money onder hoogleraren van de Wageningse instelling.
Follow the Money is bezig met een onderzoek naar geldstromen in de wetenschap. Van de 180 aangeschreven universitaire docenten in Wageningen reageerden er 46. Van hen zegt 60 procent dat het binnenhalen van extern geld doorslaggevend is bij het bepalen van hun onderzoeksonderwerpen. ‘Er is een enorme druk om financiering binnen te halen,’ zegt een anonieme hoogleraar tegen het onderzoeksplatform. Ongeveer een derde van de inkomsten van de Wageningen Universiteit komt uit externe bronnen.
Over de wenselijkheid van een dergelijke afhankelijkheid van het bedrijfsleven wordt verschillend gedacht. De overheid moedigt samenwerking tussen universiteiten en bedrijfsleven aan, maar critici menen dat de onafhankelijkheid van de wetenschap daardoor onder druk komt te staan. Onderzoek zou te veel worden beïnvloed door wensen van opdrachtgevers, is de gedachte.