Nieuws

Word torenwachter in Zutphen en sla 2 vliegen in 1 klap

ZUTPHEN - Zutphen staat bekend om de vele torens die de skyline van de stad vormen.
Mensen kennen de buitenkant, maar binnen zijn ze nooit geweest. Dat moet veranderen, vinden Paul Post en Marco Mout van de actie Torens in Beweging. Ze zijn daarom op zoek naar een torenwachter die toezicht houdt en tevens rondleidingen verzorgd. Voor de functie hebben zich inmiddels 52 kandidaten gemeld.
'Verbazingwekkend, maar aan de andere kant misschien ook niet, want het is natuurlijk wel heel bijzonder om torenwachter te kunnen worden', zegt Marco Mout van de Kruittoren in Zutphen. Hij wil dat historische gebouwen in de stad worden opengesteld.

Toezicht houden en tegelijkertijd studeren

'Een hele hoop gebouwen zijn wel van buiten te bekijken, maar niet van binnen omdat gemeentes geen geld hebben om een toezichthouder te betalen', legt Mout uit. 'Wij denken dat het juist voor een hele hoop mensen heel bijzonder kan zijn om in een van de torens in Zutphen een wachtersfunctie te verrichten, terwijl je ondertussen bijvoorbeeld kan studeren. Dat bleek inderdaad een goede snaar te raken.'

Rondleidingen

De torenwachter mag een toren gebruiken, maar daar moet wel wat tegenover staan. De torenwachter draait mee in een poule van mensen die de toren willen bewaken, maar moet ook in staat zijn groepen rond te leiden. Kennis over het gebouw en de geschiedenis van de stad is daarbij een vereiste, aldus Mout.