Nieuws

Provinciereis Amerika kostte ruim 50.000 euro

ARNHEM - Een 8-daagse reis van de provincie naar Silicon Valley in Amerika voor inspiratie naar innovatie heeft in totaal 52.000 euro gekost.
Dat meldt een woordvoerder. 20 personen reisden in 2013 mee, van wie er 5 de kosten declareerden. De 15 anderen betaalden zelf hun reis. Ter plaatse werd onder meer het ecosyteem bekeken. De provincie onderzocht of het Amerikaanse systeem in Gelderland gekopieerd kon worden. De inspiratiereis werd gedeeld met overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen.

Alleen voorbereidingskosten

Een WOB-onderzoek van de Persdienst, waar ook De Gelderlander en De Stentor deel van uitmaken, meldde maandag nog dat de trip van gedeputeerde Annemieke Traag en drie ambtenaren 33.000 euro had gekost. Maar volgens de provincie waren dat alleen de voorbereidingskosten, berekend door een extern bureau. 'Daar is dan ook verblijf en vlucht al in opgenomen", zegt woordvoerder Marga Nijenhuis. "Economyclass overigens met twee upgrades. In het totaalbedrag van 52.000 euro zitten alle kosten zoals ook honoraria van sprekers, vervoerskosten, maar ook een bijeenkomst van de resultaten achteraf."

Idee college

De trip, waarbij behalve Traag en ambtenaren ook iemand van het externe bureau meereisde, was een idee van het college. Wat de reis concreet heeft opgeleverd, is onduidelijk. Uit een verslag van Traag aan een ambtenaar wordt duidelijk dat het Amerikaanse ecosysteem niet is overgenomen, maar dat de provincie Gelderland zich wel heeft "laten inspireren door mensen die in de regio zijn ontmoet." 

Impuls Gelderse economie

Volgens Nijenhuis is het lastig aan te geven of de dure trip tastbare resultaten heeft opgeleverd. 'Het doel is altijd om een topresultaat te halen. Maar dat lukt niet altijd. De stijl en het beleid van dit college is dat ook buiten het bureau wordt gekeken hoe we de Gelderse economie verder kunnen brengen. Soms gaat het om een handelsmissie, soms hoe in andere landen iets wordt aangepakt."

Niet buitensporig

De provincie noemt de gemaakte kosten niet buitensporig, maar geeft wel aan dat de reis er 'duidelijk uitsprong' in 2013. Nijenhuis: 'Het klinkt enorm, maar als je met meer mensen gaat en langer dan twee dagen krijg je dit. Neem daarbij nog de verre bestemming en het hele verhaal krijgt toch een andere perceptie. Maar nogmaals, dit college kiest er voor niet alleen achter het bureau te zitten."