Nieuws

Ook met AOW'tje verzorgd in mooi appartement

ARNHEM - Het schijnt tóch te kunnen: Zorg op maat krijgen, zelfstandig wonen, samen eten en koffie drinken, als je dat tenminste wilt en nog betaalbaar ook.
Zorgondernemer Ingrid Janssen realiseerde de bouw van inmiddels vier appartementencomplexen voor ouderen. In Didam, Angerlo, Westervoort en Tolkamer. Ouderen huren zelf een appartement en ontvangen via een zorgindicatie zorg op maat. Een klein deel van het geld vanuit de indicatie wordt besteed aan een gezamenlijke avond- en nachthulp, zodat in geval van nood altijd zorg kan worden geboden. De appartementen zijn ook geschikt voor ouderen met een kleine beurs.
De lokatie in Westervoort is deze zomer opgeleverd. Het gebouw telt 24 appartementen. Ingrid Janssen startte ABC-Zorgcomfort vanuit een persoonlijke frustratie: 'Mijn vader kwam in een verpleeghuis te liggen en kon en mocht niets meer doen in zijn eigen ritme. Hij moest zich voegen naar de regels van het huis en dat betekende bijvoorbeeld dat hij al om half acht 's avonds in bed lag.' 

Zelf regie

Janssen die zelf al werkzaam was in de zorg wilde het anders voor haar vader en nam het heft in eigen handen. 'Ik vind dat mensen zolang mogelijk zelf de regie moeten houden. We moeten met z'n allen langer zelfstandig wonen en ik vind dat dat dan ook op een prettige manier moet.' Dat lijkt haar te lukken. Bij ABC-Zorgcomfort bepalen mensen zelf hoe ze willen wonen en wanneer ze zorg willen hebben. Vorige maand won Janssen met haar concept ABC-Zorg zelfs het kwaliteitscertificaat Prezo.
Janssen is van plan binnenkort in de Liemers nog twee lokaties te realiseren. In totaal zijn voor een goede financiële balans 175 appartementen nodig. Daarnaast wil ze haar concept verder uitrollen richting de Randstad via franchisers.

Echte pionier

Branche Thuiszorg Nederland (BTN) noemt Janssen een echte pionier en is enthousiast over het concept. 'Tegen alle stromen in heeft Janssen het idee in de markt gezet, heel knap', aldus BTN. De branche-organisatie geeft aan dat het scheiden van wonen en zorg steeds meer wordt ingezet. De meeste initiatieven vinden nu nog plaats in het hogere segment, maar Janssen laat zien dat ook ouderen die geen dikke portemonnee hebben er voor in aanmerking komen. 
De laagste huur van de appartementen die ABC-Zorgcomfort aanbiedt ligt op 650 euro. Dat betekent dat mensen met alleen een AOW of klein pensioen huurtoeslag kunnen aanvragen. Ook moeten er servicekosten worden betaald (118 euro). Mensen kunnen gezamenlijk een maaltijd nuttigen (6,50 euro), maar zelf koken, of eten in het appartement kan ook. 'We kunnen zelfs nog met de gemeente in overleg of mensen voor die extra kosten bijvoorbeeld bijzondere bijstand krijgen', aldus Janssen.
Deze nieuwe manier van wonen en zorg is fors goedkoper dan een traditioneel verzorgingshuis kost. 'Mensen betalen zelf hun huur. In een verzorgingshuis betaalt de overheid de woonkosten. Die worden in ons concept dus bezuinigd.'