Nieuws

Vitesse moet blijven verkopen

Vitesse moet blijven verkopen
Vitesse moet financieel een stapje terug doen om te blijven voldoen aan de reglementen van de Europese voetbalbond UEFA.
ARNHEM - Vitesse moet financieel een stapje terug doen om te blijven voldoen aan de reglementen van de Europese voetbalbond UEFA.
De club zal niet ontkomen aan het verkopen van spelers. 
Toch blijft algemeen-directeur Joost de Wit ambitieus. 'Wij er gaan altijd voor om te winnen en de top te 'challengen'. Wij willen structureel bij de eerste vijf spelen', laat hij weten. De Wit bekent dat de doelstellingen stilzwijgend naar beneden gesteld zijn. 'Mij hoor je inderdaad niet zeggen dat we kampioen worden.' Daarmee refereerde hij aan de woorden van voormalig voorzitter Maasbert Schouten, die in 2010 stelde dat Vitesse binnen drie jaar voor de landstitel zou gaan.

Spelers verkopen

De Wit probeert de kosten te drukken en de inkomsten te vergroten. Daarin slaagde hij in zijn eerste jaar bij Vitesse voor een deel. De omzet steeg met bijna een miljoen en de kosten daalden met ruim 3,5 miljoen. Hij spreekt over 'reële stappen zonder de club in gevaar te brengen'. Vitesse zal gezien de kosten en inkomsten gedwongen zijn om spelers te verkopen, moest De Wit ook toegeven.

Jordania

De directeur trachtte zich niet uit te laten over voormalig voorzitter Merab Jordania, de man met wie hij in diverse rechtszaken was verwikkeld en degene die hem ooit bedreigde. 'Ik word geconfronteerd met cijfers en een manier van werken. Je kon op die risicovolle manier niet verder', is het enige wat De Wit loslaat over het beleid van Jordania en zijn toenmalige rechterhand Kasakowski.

Liefhebber

Het tekort van 4,5 miljoen wordt aangevuld door de huidige Russische eigenaar Alexander Chigirinskiy. Vorig jaar moest hij ook al voor 24,4 miljoen euro bijspringen. 'Ik vind het bewonderenswaardig. Hij is een voetballiefhebber', vertelt De Wit over Chigirinskiy, die echter vrijwel nooit komt kijken bij wedstrijden van Vitesse.