Nieuws

Huiszoekingen in Arnhem en Doesburg vanwege jihad

Huiszoekingen in Arnhem en Doesburg vanwege jihad
De politie heeft donderdagochtend huizen in onder meer Doesburg en Arnhem doorzocht.
ARNHEM/DOESBURG - De politie heeft donderdagochtend huizen in onder meer Doesburg en Arnhem doorzocht.
Het gaat om een onderzoek naar gewelddadig jihadisme. Dat meldt het openbaar ministerie.

Paspoorten

In Arnhem werden 6 huizen doorzocht en 1 in Doesburg. Er is niemand aangehouden, omdat het openbaar Ministerie daarvoor nog geen reden ziet. Ook zijn er 6 paspoorten ingenomen van Arnhemse verdachten.
De actie was gericht op het verzamelen van bewijs tegen gewelddadige jihadisten en hun reizen naar Syrië. De onderzoeken richten zich ook op deelname aan de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra

Advocaat

De advocaat van de eigenaren van de woningen bevestigt het verhaal van de OM. Eerder werden van hem twee clienten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij jihadisme. Bij de huiszoekingen gaat het echter om nieuwe verdachten. De advocaat zegt dat er spullen zijn meegenomen. Welke wil hij nog niet zeggen. Hij kan ook niet bevestigen dat de paspoorten van de eigenaren van die huizen in beslag zijn genomen. De actie was gericht op het verzamelen van bewijs tegen gewelddadige jihadisten en hun reizen naar Syrie. Of het om familie of bekenden gaat kan de advocaat ook niet zeggen.
Er zijn allerlei spullen in beslag genomen, zoals computers, tablets en mobiele telefoons. Ook zijn zes paspoorten ingenomen. Er waren ook invallen in huizen in Eindhoven en Rotterdam.

Reactie gemeente

De gemeente Arnhem wil niet inhoudelijk op de zaak reageren. In een schriftelijke reactie zegt burgemeester Kaiser: 'De huiszoekingen zijn gedaan in het kader van een landelijk, strafrechtelijk onderzoek. Dit is een zaak van het landelijke parket van het openbaar ministerie en daarover doen wij geen mededelingen. We wachten de resultaten van het onderzoek met belangstelling af. Het strafrechtelijk onderzoek staat los van onze gemeentelijke bemoeienissen.' Dat lijkt opmerkelijk, maar de advocaat legt uit hoe dat komt.