Nieuws

Kwetsbare jeugd afgeperst in Apeldoorn

Kwetsbare jeugd afgeperst in Apeldoorn
De Apeldoorns recherche doet onderzoek naar de afpersing van meerdere kwetsbare jongeren.
APELDOORN - De Apeldoorns recherche doet onderzoek naar de afpersing van meerdere kwetsbare jongeren.
Zij moesten veelal onder dwang telefoonabonnementen afsluiten.
Een 23-jarige Apeldoorner is hiervoor afgelopen weekend aangehouden, hij zit voorlopig vast. De politie kwam de man op het spoor nadat enkele van de afgeperste jongeren aangifte hadden gedaan omdat zij de abonnementen moesten afsluiten.
De slachtoffers werden op straat benaderd en met geweld werden vervolgens hun mobieltje of ID-kaart hen ontnomen. Om de eigendommen weer terug te krijgen, werden ze langs één of meerdere telefoonwinkels geleid om de abonnementen af te sluiten.

Beïnvloedbare slachtoffers

Als overeenkomst hadden de slachtoffers dat ze over het algemeen erg beïnvloedbaar waren. In enkele gevallen werden zij al vanaf school door hun belager opgewacht.
In de telefoonwinkel voerde de verdachte het woord. Hij liet zijn slachtoffers abonnementen afsluiten waarbij een dure smartphone werd geleverd. De telefoons verkocht hij vervolgens direct door, de slachtoffers bleven daarna achter met de maandelijkse abonnementskosten.

Meer slachtoffers?

Vermoedelijk zijn er meer slachtoffers van de afpersingsacties die nog geen aangifte hebben gedaan. Daarom roept de politie ouders op dit onderwerp thuis te bespreken.