Nieuws

Aalten krijgt ook struikelstenen

Aalten krijgt ook struikelstenen
Aalten krijgt in navolging van andere Gelderse plaatsen zogenoemde Stolpersteine (struikelstenen).
AALTEN - Aalten krijgt in navolging van andere Gelderse plaatsen zogenoemde Stolpersteine (struikelstenen).
Dat zijn kleine, gouden steentjes waarop de namen staan van Joodse mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd naar concentratiekampen.
Het is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het project is bedoeld om slachtoffers van het naziregime te herdenken. Naast Joden, gaat het ook om Roma, Sinti, homoseksuelen, Jehova's getuigen en vele anderen die vanwege geloof of politieke voorkeur werden opgepakt door de Duitsers.

Joden

In Aalten gaat het alleen om Joden: voor zover bekend zijn er hier uit de andere groepen geen slachtoffers gevallen. Van Joodse medeburgers die op het moment waarop zij onvrijwillig hun woning moesten verlaten ingeschreven waren in de administratie van de toenmalige gemeente Aalten hebben er 33 hun leven verloren, de meesten in vernietigingskampen. Voor elk van hen moet er een steen komen, op 12 adressen.

Eerste steen

De stenen zijn 96 mm bij 96 mm en 100 mm hoog - met bovenop een messing plaatje en daarin de naam, de geboortedatum en de sterfdatum van het slachtoffer. De Duitse kunstenaar komt de eerste stenen ook zelf plaatsen. Dat zal gebeuren op vrijdag 13 februari 2015. Daarbij zal een sfeervolle plechtigheid plaatsvinden.

Nabestaanden

De nabestaanden zijn opgespoord. Zij wonen over de hele wereld verspreid. In Israël, Noord- en Zuid-Amerika en andere werelddelen. Velen hebben al toegezegd graag bij de eerste steenlegging aanwezig te willen zijn.

Sponsors

Wel is er nog geld nodig voor het project. Een steen kan gesponsord worden voor 120 euro. Wanneer alle stenen gesponsord worden, blijft er nog een groot bedrag over dat gefinancierd moet worden. De organisatie is daarom nog op zoek naar sponsors.
Foto Stolpersteine in Nijkerk