Nieuws

Apeldoorn herkent zich niet in mogelijk DigiD-misbruik

Apeldoorn herkent zich niet in mogelijk DigiD-misbruik
Inwoners van Apeldoorn hoeven niet bang te zijn dat hun privé-gegevens op straat liggen.
APELDOORN - Inwoners van Apeldoorn hoeven niet bang te zijn dat hun privé-gegevens op straat liggen.
Dat laat de gemeente weten in reactie op onderzoek van het tv-programma 'Opgelicht?!'.
In Opgelicht?! kwam naar buiten dat een aantal gemeenten kwetsbaar zijn geweest voor DigiD-misbruik. De websites van 12 gemeenten en 2 instanties van de overheid zouden gemakkelijk te hacken zijn. Apeldoorn werd genoemd als één van de gemeenten waar de digitale omgeving niet op orde zou zijn.
Als hackers kunnen inloggen bij het DigiD-gedeelte van gemeenten, kunnen ze bijvoorbeeld gegevens over verzekeringen opvragen of toeslagen aanvragen op de naam van iemand anders.
De gemeente Apeldoorn herkent zich niet in dit verhaal. "Het klopt dat wij een lek hebben gehad in onze digitale omgeving, maar inwoners van Apeldoorn hebben nooit risico gelopen dat hun gegevens op straat liggen. Dat komt omdat wij gebruik maken van twee verschillende soorten software in onze digitale omgeving. Bij het onderdeel 'digitale dienstverlening', waar inwoners moeten inloggen met DigiD, werken we met een ander softwarepakket. Dat softwarepakket is gewoon veilig".
Een ander gedeelte van de website van de gemeente was wel enige tijd onveilig. Volgens de gemeente kwam dat door een update van het softwarepakket. "In augustus moesten we die software updaten. In september werden we geïnformeerd dat er sprake was van een onveilige update. We hebben toen maatregelen genomen om dat lek te dichten" aldus de gemeente.