Nieuws

VVD/PvdA: meer geld voor onderzoek drugsafval

ARNHEM - Gemeenten die te maken hebben met hoge kosten voor het opruimen van drugsafval, moeten geld krijgen van de rijksoverheid.
In ruil daarvoor moeten die gemeenten meer onderzoek naar de herkomst van het drugsafval, zodat de daders uiteindelijk beter kunnen worden opgespoord. Dat voorstel doen de VVD en de PvdA deze week in de Tweede Kamer.
Vooral gemeenten in Gelderland en Brabant hebben regelmatig te maken drugslozingen in natuurgebieden. Opruimen en onderzoek doen naar de herkomst van het afval kosten de gemeenten veel geld. De VVD en de PvdA hopen dat door rijksbijdrage de gemeenten meer onderzoek kunnen doen, zodat de politie drugscriminaliteit beter kan bestrijden.    
Als de daders worden opgespoord, kunnen de gemaakte kosten voor het opruimen van het afval op de drugscriminelen worden verhaald, aldus VVD en PvdA. De partijen willen dat er voor volgend jaar in totaal 1 miljoen euro beschikbaar komt voor gemeenten die te maken met drugslozingen.
De gemeente Buren is blij met het voorstel. In Buren wordt regelmatig drugsafval gevonden. Het kost de gemeente per dumping zo'n 20.000 euro om het afval op te ruimen.