Nieuws

Fietspaden herinneren aan Slag om Grebbeberg

Fietspaden herinneren aan Slag om Grebbeberg
Fietsers tussen Wageningen en Rhenen worden binnenkort herinnerd aan de Slag om de Grebbeberg, volgend jaar 75 jaar geleden.
RHENEN/WAGENINGEN - Fietsers tussen Wageningen en Rhenen worden binnenkort herinnerd aan de Slag om de Grebbeberg, volgend jaar 75 jaar geleden.
Op de nieuwe fietspaden langs de Grebbeweg komen objecten en teksten die verwijzen naar de meidagen van 1940.
Vóór de aanleg van de fietspaden is archeologisch onderzoek verricht naar restanten uit de Tweede Wereldoorlog. De vondsten die werden gedaan, geven volgens de provincie Utrecht een goed beeld van de Slag om de Grebbeberg. De provincie benaderde Parklaan landschapsarchitecten om de slag voor het publiek te verbeelden. Marcel Eekhout van dat bureau riep vervolgens de hulp in van beeldend kunstenaar Paul de Kort, met wie hij het project uitvoert.

Een tijdlijn

De fietspaden zijn, net als een nieuw wandelpad, opgevat als een tijdlijn met enkele ankerpunten waar de strijd heftig was. Het gaat om betonplaten die onder meer herinneren aan een kabelversperring aan de voet van de Grebbeberg (zie boven artikel) en aan de stoplijn, waar de Duitsers hadden moeten worden teruggedreven:
Er wordt gebruikgemaakt van tekstfragmenten van de Nederlandse commandant P. van de Boom. Op de betonplaat bij de stoplijn staat 'De paniekstemming weet ik te onderdrukken, maar de angst niet.'
Afbeeldingen Parklaan landschapsarchitecten en Paul de Kort