Nieuws

Extra maatregelen na 'Haaksbergen'

SPIJK - Gelderse gemeenten kijken sinds het dodelijk ongeluk met de monstertruck in het Twentse Haaksbergen met kritische ogen naar evenementenvergunningen.
Uit een rondgang langs diverse gemeenten komt naar voren dat gemeenten wakker zijn geschud en niet zomaar een vergunning verlenen. Of het nou gaat om een dweilorkestenfestival, motor- of autosportwedstrijden.

Autocross Spijk

Afgelopen weekend werd in Spijk, in de Liemers, een autocrosswedstrijd gehouden. De gemeente Rijnwaarden heeft dit jaar extra goed gekeken naar het evenement en de gevaren. 'Vooral in het proces vooraf hebben we alles op een rij gezet. Vorig jaar gebeurde dat alleen op papier', zegt wethouder Peter Putman.
De organisatie van de autocross in Spijk heeft extra veiligheidsmaatregelen opgelegd gekregen. Zo is er een extra hoge veiligheidswal geplaats. 'Ook lopen er mensen van de gemeente rond, die alles goed in de gaten houden', zegt Wiely Albers van de organisatie. Daarnaast is er een veiligheidsplan opgesteld met de hulpdiensten.

Ambtenaren ongeschikt

'Gemeentes moeten zichzelf achter de oren krabben', zegt Ira Helsloot, hoogleraar Veiligheid en Besturen aan de Radboud Universiteit. 'Zij kunnen niet inschatten wat er allemaal mis kan gaan. Daar hebben ze simpelweg de kennis niet voor.'

Kennisplatform met deskundigheid

Ook de overkoepelende sportorganisatie, de KNAF, zegt dat ambtenaren daarover geen besluit kunnen nemen. 'Wij beschikken over een kennisplatform wat betreft veiligheid in de autosport. De gemeente wint vaak informatie in bij de brandweer, maar ook die kunnen de gevaren niet inschatten', zegt André Slotboom van de KNAF. De organisatie zou een prima kennisinstituut voor gemeenten kunnen zijn.

'Mensen willen ongelukken zien'

Ondanks dat alle veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen, kunnen er ongelukken gebeuren. Hoe ernstig de gevolgen zijn, ligt ook deels bij het publiek zelf. 'Mensen gaan op plekken staan waar dat onverantwoord is'. Volgens de KNAF is het vooral bij rallywedstrijden lastig om het publiek duidelijk te maken waar de gevaren liggen. 'Het is een strijd tussen sensatie zoeken en je bewust zijn van de gevaren.'