Nieuws

Uniek vliegtuig WOII gevonden in Deelen

DEELEN - Vlakbij het vliegveld Deelen is een bijzonder vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven.
Het vliegtuig, een ME 262, was de eerste operationele échte straaljager die in de Tweede Wereldoorlog op grote schaal werd ingezet.
De ME 262 was bedoeld als jachtvliegtuig maar werd op last van Hitler omgebouwd tot jachtbommenwerper. De Messerschmitt 262 bleek echter niet geschikt als bommenwerper onder meer omdat het vliegtuig door de hoge snelheid oncontroleerbaar is.
Uiteindelijk werd de bommenwerpervariant verlaten en werd de ME-262 weer op de geallieerde bommenwerpers boven Duitsland afgestuurd.
De wrakstukken van het vliegtuig zijn gevonden in een bomkrater. Die bomkraters werden vaak gebruikt als een soort 'vuilnis gat'.

Het vliegtuig is op 12 september 1944, 5 dagen voor de slag om Arnhem, bij Elden door eigen luchtafweergeschut naar beneden gehaald. "Het is de eerste jager in zijn soort die in Nederland werd neergeschoten" zegt Edwin van Brakel van Museum Deelen.
Onderzoek naar het vliegtuig laat zien dat het niet waarschijnlijk is, dat het vliegtuig op die plek ook is neergestort. Dat betekent dat de Duitsers het vliegtuig daar waarschijnlijk zelf hebben ingegraven. Een verklaring daar voor zou kunnen zijn dat de Duitsers wilden verhullen dat het vliegtuig door eigen vuur naar beneden is geschoten. Museum Deelen gaat nu verder onderzoek doen naar het vliegtuig.
Op de website van het museum staan veel foto's van de opgraving.
Foto: Museum Deelen