Nieuws

Unieke muurschilderingen gevonden in Doesburg

Unieke muurschilderingen gevonden in Doesburg
Stel je voor, ben je aan het klussen in je eigen huis, kom je eeuwenoude muurschilderingen tegen.
DOESBURG - Stel je voor, ben je aan het klussen in je eigen huis, kom je eeuwenoude muurschilderingen tegen.
Het overkwam Karel Welter uit Doesburg.
Op zijn zuilen in zijn huis aan de Kerkstraat stonden twee tropische afbeeldingen van ongeveer 40 centimeter breed en 160 centimeter hoog. Beide tekeningen zijn wat beschadigd. Volgens een eerste inventarisatie door een bouwhistoricus zijn de schilderingen uniek voor Doesburg en Gelderland.
De tekeningen dateren waarschijnlijk uit de periode tussen 1750 en 1825. De gemeente Doesburg laat de schilderingen nu verder onderzoeken.

'Tekeningen van Gordon'

Karel Welter was nuchter onder de vondst van de afbeeldingen. 'Ik dacht leuk, maar verder ook niet zoveel.' Totdat een vriend van Welter hem wees op een boek van Gordon. Gordon was een Doesburger uit de 18e eeuw. Hij had een hoge functie bij de VOC en maakte tekeningen van dieren en planten in Zuid-Afrika. Welter denkt dat de tekeningen dus wel eens van Gordon kunnen zijn.

Ik blijf thuis wonen

Hoeveel de tekeningen waard zijn, wordt nog door de gemeente onderzocht. Welter weet in ieder geval zeker dat hij zijn huis niet zal verlaten. 'Ik denk dat we een paar spotjes zetten op de tekeningen om ze te verduidelijken, maar ik ga mijn huis zeker niet verlaten als ze veel waard blijken te zijn.'