Nieuws

Radio Kootwijk in oude luister hersteld

RADIO KOOTWIJK - De restauratie van het hoofdzendgebouw van Radio Kootwijk is klaar.
Zowel de binnen- als de buitenkant van gebouw A hebben een grondige opknapbeurt gehad.
Het zendergebouw is 90 jaar oud en was een van de eerste grote gebouwen in ons land die helemaal uit beton is opgetrokken. Dat was nodig vanwege de grote hitte en radiostraling die de zenders produceerden.
Het zendercomplex werd in 1923 in gebruik genomen voor de verbinding met toen nog Nederlands-Indië. In 1998 ging het station uit de lucht toen Radio Scheveningen, de laatste gebruiker, op satellietcommunicatie overschakelde. Terrein en gebouw zijn sinds eind 2009 in beheer bij Staatsbosbeheer die het voor bijzondere evenementen verhuurt.

Schoonmaakbeurt

De afgelopen twee jaar hebben de buitengevels van Gebouw A een schoonmaakbeurt gekregen. En de binnenkant van de karakteristieke zenderzaal, die ooit groen was gespoten voor de opname van de film 'Mindhunters', is weer licht geschilderd. Daarnaast is de monumentale tegelvloer hersteld.

Boek

Pieter van Vollenhoven gaat het gerestaureerde gebouw vrijdag heropenen. Dan wordt ook een boek gepresenteerd over de geschiedenis van Radio Kootwijk. Schrijver is Cees van der Pluijm die in Radio Kootwijk opgroeide.