Nieuws

'Geen fietsenverkoop in De Fietser Ede'

EDE - Fietsendealers in Ede zijn tegen de verkoop van fietsen in het nationale belevingscentrum 'De Fietser' in die plaats.
Dat bleek woensdagavond tijdens een bijeenkomst van fietsendealers van de Bovag. Ook zijn er nog vragen over de invulling van de marges en de zekerheid voor de dealer.
Fietsfabrikant Accell wil het centrum in de zomer van 2015 openen in de oude ENKA-fabriek in Ede. Het moet een plek worden om fietsen te testen. Wanneer ze bevallen kunnen de fietsen worden besteld en afgehaald bij de lokale fietsenhandel. Accell is onder meer bekend van de merken Batavus, Koga en Sparta.
Het belevingscentrum heeft straks een grote collectie fietsen in de hal staan. Daarom hebben zij een detailhandelsvergunning nodig. Fietshandelaren in Ede zijn bang dat het centrum daardoor in de toekomst een winkel wordt.

Op zondag open

Het plan is dat het belevingscentrum ook op zondag open gaat. Dat mogen zij omdat het centrum in de ogen van de gemeente geen winkel is. Dat zorgt voor ophef. Mediamarkt en V&D dreigen met vertrek uit het centrum, omdat zij niet op zondag open mogen.

'Pikken deel van de markt in'

'Ik ben bang dat Accell eisen gaat stellen aan fietsendealers. Ze pikken een deel van de markt in. Het belevingscentrum moet als inspiratie dienen, voor het kopen van een fiets zou je naar de dealer moeten', stelt Robert Schut van Maxtein Tweewielers in Ede. Wouter Jager van Accell geeft aan dat het belevingscentrum ook geen winkel wordt. 'Het is een plek waar klanten inspiratie op kunnen doen, de fiets kunnen testen. En als die bevalt sturen we ze door naar de vakhandel.'