Nieuws

'Alles naar de kloten door rookverbod'

'Alles naar de kloten door rookverbod'
Hij ziet het moment al voor zich dat de deur in het slot valt.
RHEDEN - Hij ziet het moment al voor zich dat de deur in het slot valt.
Willy Lankwarden, eigenaar van café De Stofwolk in Rheden, is er allesbehalve blij mee dat er sinds dinsdagavond niet meer gerookt mag worden in zijn café.
Staatssecretaris Van Rijn maakte dinsdag bekend dat het rookverbod per direct in gaat. Tot nu toe mocht in kleine cafés wel gerookt worden, maar de Hoge Raad besliste onlangs dat dit niet langer mag. 

Café De Stofwolk lijkt de 100 niet te halen

Lankwarden is ervan overtuigd dat het rookverbod het einde zal betekenen voor zijn café. Hij staat al sinds 1978 achter de tap in De Stofwolk en het café was daarvoor van zijn vader. Al sinds 1916 komen er mensen voor een glaasje en een sigaret. Maar door rookverbod gaat dat 'allemaal naar de kloten', aldus Lankwarden:
'Dan kan ik de deuren wel sluiten. Mijn gasten gaan echt niet buiten staan kleumen als ze willen roken. Dan blijven ze thuis.' 

Café De Oranjeboom niet blij met verbod

Ook bij Café de Oranjeboom in Velp zit men niet te wachten op het verbod. Daar is veel onduidelijk over de gevolgen van het rookverbod voor het café.


Lang verzet tegen het rookverbod

Lankwarden en zijn klanten verzetten zich al sinds 2008 tegen het rookverbod. Toen moesten de asbakken ook al van tafel. Later volgde een uitzondering voor kleine cafés zoals De Stofwolk. Daar is nu geen sprake meer van. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat direct handhaven. Na één waarschuwing volgt bij een volgende overtreding direct een boete van 600 euro.
In 2008 was daar ook al sprake van. Bij café De Stofwolk vonden ze daar toen wat op: klanten betaalden vrijwillig mee aan de boetes. Of daar nu sprake van gaat zijn is nog maar de vraag. Het verzet lijkt zo langzamerhand gebroken. Lankwarden: 'Je probeert hier een sneetje brood te verdienen, maar door het rookverbod pakken ze je dat af. Ach ja, ik meld me wel aan bij de sociale dienst.'