Nieuws

Valkenier Vitesse: 'Prutser in Deventer'

Valkenier Vitesse: 'Prutser in Deventer'
Gerard van den Brink, de valkenier van Vitesse snapt de kritiek rondom de vogels in voetbalstadions wel.
ARNHEM - Gerard van den Brink, de valkenier van Vitesse snapt de kritiek rondom de vogels in voetbalstadions wel.
Afgelopen weekend vloog de arend van Go Ahead Eagles tegen het dak aan waarna de Dierenbescherming nog eens aanhaalde dat vogels geen amusementsobjecten zijn. ''Wij zijn tegen alle gebruik van dieren voor vermaak. Er zijn wat hardnekkige tradities waar dieren gebruikt worden en ook met zo'n roofvogel bij voetbalwedstrijden. Wees creatief en bedenk wat anders'', aldus Nagtegaal van de Dierenbescherming.
De eigenaar van de arend van Vitesse, Gerard van den Brink is er wel klaar mee. 'Het blijft een moeilijke discussie. Ik ben het namelijk voor een groot deel met de Dierenbescherming eens. Als zo'n beest aan de ketting wordt gehouden of het vliegt gespannen rond dan is dat de reinste dierenmishandeling. Alleen wordt alles over een één kam geschoren. Dan worden wij op dezelfde hoop gegooid als die popiejopie van Go Ahead Eagles'.
Van den Brink is dan ook absoluut voor strengere regels en welzijnseisen. 'Ik kan er niet tegen als een papegaai in een kooi zit of als zo'n vogel in een nieuwbouwwijk wordt gehouden. Begrijp me niet verkeerd want ik ben ook elke wedstrijd doodzenuwachtig. Alleen als ik het niet vertrouw dan vlieg ik niet. Bijvoorbeeld als er een net hangt of als het stadion helemaal vol zit. En dan word ik er doodziek van als zo'n prutser daar in Deventer een beetje stoer loopt te doen met die vogel. Mensen zien het verschil niet, en elke keer is bij Studio Sport te zien hoe het misgaat in Deventer, mensen zien niet hoe mooi de vogel in Arnhem vliegt'.
De Dierenbescherming denkt dat de verantwoordelijkheid vooral bij de organisatoren ligt en dat zij eens goed moeten nadenken of dit nog wel van deze tijd is. De valkenier van Go Ahead Eagles was niet bereikbaar voor commentaar.