Nieuws

Modedeskundige: nieuwe outfits politie zien er kek uit

ARNHEM - De eerste agenten in Oost-Nederland kregen maandagochtend hun nieuwe uniform uitgereikt.
Dat gebeurde in Arnhem.
Voor de gelegenheid had de politie een soort straatjes ingericht waar de medewerker het oude uniform kon inleveren en het nieuwe kreeg uitgereikt. De hele make-over duurt tot en met 7 november. Dan moeten alle 3800 agenten in Oost-Nederland in het nieuwe tenue werken.
Het nieuwe uniform is een modern blauw pak met opvallende, felgele strepen. Het bestaat uit een worker, polo, jas, pet, hoge schoenen en een veiligheidsvest. Korpschef Gerard Bouman: 'Iedere burger zal in één oogopslag zien: daar staat onze politie. Een politie die past in deze tijd. Behulpzaam en toegankelijk, maar ook stevig en stoer. Het nieuwe blauw straalt uit dat wij waakzaam én dienstbaar altijd en overal voor de burger klaarstaan.'

Kekke jasjes

Modedeskundige Gerrit Weeren van het Arnhemse merk Okimono is wel enthousiast. 'Het ziet er fris uit, net wat sportiever. De kleuren zijn echt 2014 met dat felle geel. Dat associeer ik wel een beetje met dance. De jasjes zien er kek uit. Maar de petjes... ik weet het niet. Zo'n oude politiepet was het summum van autoriteit. Die honkbalpetjes, dat is toch iets anders.'

Woordvoerder op televisie

Het nieuwe uniform is voorlopig alleen bedoeld voor politiemensen die echt op straat werken. De medewerker achter de balie blijft voorlopig nog in het huidige, blauwe uniform te zien, net als de woordvoerder op televisie. Ook blijft het oude uniform het representatieve tenue bij officiële gelegenheden.

Gezag

De nieuwe kleding is ontwikkeld in overleg met politiemensen. Het ontwerp is ook voorgelegd aan 1500 burgers. 'Zij waren zeer positief en gaven aan dat het nieuwe uniform meer gezag uitstraalde dan het huidige', legt korpschef Bouman uit. Ook zijn de kledingstukken en materialen aan praktijk- en kwaliteitstesten blootgesteld.

Verschillende uniformen

Politiemedewerkers in de Eenheid Limburg zijn in juni als eersten in het nieuwe uniform gestoken. Tot en met december volgen de andere eenheden. Op politie.nl kunnen belangstellenden zien waar en wanneer het nieuwe blauw op straat verschijnt. Medewerkers dragen de nieuwe kleding zodra ze deze uitgereikt krijgen. Omdat het ongeveer drie weken duurt voor iedereen het nieuwe tenue heeft ontvangen in Oost-Nederland, zijn er tijdelijk verschillende uniformen op straat te zien. De oude politiepakken die niet meer worden gebruikt, worden ingenomen en vernietigd.