Nieuws

Wild eten? Pas op voor een kogel tussen de tanden

Wild eten? Pas op voor een kogel tussen de tanden
Het traditionele wildseizoen is begonnen, in de periode van 15 oktober tot 31 december is de jacht op veel bejaagde diersoorten toegestaan.
ARNHEM - Het traditionele wildseizoen is begonnen, in de periode van 15 oktober tot 31 december is de jacht op veel bejaagde diersoorten toegestaan.
Het eten van lokaal wild is de afgelopen jaren ook steeds populairder geworden maar wat moet u eigenlijk weten over het bereiden, schieten en eten van wild?

Tien gewilde tips en weetjes.

1. Niet al het geschoten wild komt uit Nederland, of beter gezegd, bijna geen wild. Zo rond de 90 procent van het geconsumeerde wild is geïmporteerd.
2. Heeft u wild gekocht en wilt u het zelf bereiden: Gebruik zo weinig mogelijk marinade en gebruik neutrale smaken voor de marinade.
3. Braad het vlees op de botten want de botten staan veel smaak af. De smaak van het wild was overigens in de vroegere perioden veel sterker omdat het een tijd werd weggehangen. De sterke smaak werd daarna weer gecamoufleerd met marinades (en die moet u dus zo weinig mogelijk gebruiken).
4. Misschien niet direct voor u handig om te weten maar wild moet minimaal vijf dagen in de huid rijpen bij een temperatuur van rond de zes graden.
5. Het venijn zit hem in de goede wijn. Volgens de experts is een fazant goed te combineren met een Chardonnay en een wild konijn met een Pinot Gris.
6. Er is een mogelijkheid dat u een kogeltje in uw stukje wild tegenkomt. Dat was vroeger lood maar nu is dat vaker van staal. Staal is makkelijker te ontdekken want staal dringt niet zo ver het wild binnen. Maar het kan nog steeds voorkomen dat u een kogeltje tussen uw tanden heeft. Bennie Wolters ziet overigens ook een voordeel:  ''Je weet in ieder geval zeker dat het 'vrij' wild is''.
7. Het wildseizoen is vandaag begonnen maar de dieren die nu geschoten mogen worden staan vandaag nog niet op het verse menu. Het duurt een tijdje voordat het wild echt te bestellen valt.
8. De start van het wildseizoen geldt voor een aantal dieren. Maar veel dieren mogen al een tijd geschoten worden. Daarnaast is 15 oktober de symbolische start van het wildseizoen.
9. Vrij wild is volgens Wolters echt beter dan wild dat gekweekt is. Dit komt door de diversiteit die het wild te eten krijgt. Een leek zal het verschil misschien niet proeven maar als je het naast elkaar ligt zou de smaak van het vrije wild sterker moeten smaken.
10. Nederland is volgens Wolters het land waar het meeste wild wordt gegeten en vooral de Achterhoek heeft naam gekregen als een gebied waar goed wild te eten valt. Veel van het vrije wild komt echter wel uit Polen en Duitsland.

Wilt u meer tips? Luister dan naar het interview tussen Wolters en Luister voor meer wilde tips naar het interview tussen Wolters en Peter van den Hout.