Nieuws

Geld BOA's is welkom, maar....

Geld BOA's is welkom, maar....
Gelderse natuurorganisaties verwelkomen het geld dat het kabinet voor BOA's beschikbaar stelt, maar zijn kritisch.
ARNHEM - Gelderse natuurorganisaties verwelkomen het geld dat het kabinet voor BOA's beschikbaar stelt, maar zijn kritisch.
Het kabinet maakte dinsdag bekend jaarlijks 100.000 euro uit te geven aan opsporingsambtenaren die werken in de natuur. Het geld wordt onder meer gebruikt voor opleiding van de BOA's. Het is nodig omdat de criminaliteit is toegenomen in de natuur.

Natuurmonumenten

Jeroen de Koe, beheerder van de Veluwezoom van Natuurmonumenten, ziet ook dat de criminaliteit toeneemt: 'We zien meer afvaldumping van bijvoorbeeld banden, keukenblokken en ook drugsafval. Dit geld helpt daarvoor iets. Maar natuurorganisaties in het hele land hebben een paar honderd BOA's in dienst. Voor dit geld kun je 3 BOA's aannemen. Dus op landelijk niveau is het peanuts.' Daarnaast benadrukt Natuurmonumenten dat de opleidingseisen van BOA´s in de jaren ook verscherpt zijn: 'Toezicht is belangrijk. Maar per jaar moeten de ambtenaren 5 tot 6 dagen bijgeschoold worden. Ik snap dat dat moet, maar daardoor nemen bij ons het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren af, omdat het veel tijd en geld kost.'

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer krijgt geen geld, omdat het geen particuliere natuurorganisatie is. Staatsbosbeheer vindt het jammer, zegt Gerrit van Scherrenburg, boswachter van Staatsbosbeheer in de Gelderse Poort. 'De particuliere organisaties hebben het zwaar, maar het is jammer dat wij niet meegenomen zijn. Maar ook dat we niet meegewogen zijn. Wij geven per jaar 2,3 miljoen uit aan personeelskosten voor BOA's. Als wij er ook nog bij zouden moeten, dan blijft er nog minder geld voor alle natuurorganisaties over. Het is een druppel op een gloeiende plaat. We moeten het zien als een handreiking.'

Park De Hoge Veluwe

Een woordvoerder van het Nationale Park De Hoge Veluwe zegt dat het inderdaad niet veel is, maar wil de blik richten op de toekomst. 'Een paar jaar geleden zijn de subsidies minder geworden. Dat er nu weer geld wordt uitgetrokken is een handreiking en stimulans voor toekomstige gesprekken.' Het park hoopt dat er later, na gesprekken met het ministerie, meer uit komt.

Geldersch Landschap en Kasteelen

Het Geldersch Landschap en Kasteelen zegt het bedrag te kennen. En is blij dat dit in de opleiding gestoken wordt. Deze organisatie ziet ook dat de criminaliteit toeneemt, vooral op het gebied van illegale stortingen.