Nieuws

Zutphen wil biomassacentrale bouwen

Zutphen wil biomassacentrale bouwen
Als het aan de gemeente Zutphen ligt komt er straks een biomassacentrale aan het Twentekanaal te staan.De centrale wekt op een duurzame wijze gas op uit hout.
ZUTPHEN - Als het aan de gemeente Zutphen ligt komt er straks een biomassacentrale aan het Twentekanaal te staan.De centrale wekt op een duurzame wijze gas op uit hout.
De buurtbewoners zijn niet echt blij met de plannen. De biomassacentrale zou te experimenteel zijn en bovendien horizonvervuilend.

Duurzame energie

De komst van de biomassacentrale past goed binnen de ambities van de gemeente Zutphen. De centrale moet de werkgelegenheid in de gemeente een nieuwe impuls geven. Omdat het hout in de centrale wordt vergast, is er geen uitstoot van rook. Dat past ook bij de energieneutrale plannen van de gemeente.

Kritiek

Tijdens een informatiebijeenkomst werd duidelijk dat de bewoners niet blij waren met de plannen van de gemeente. De centrale zal namelijk in het buitengebied tot op verre afstand te zien zijn. Ook zijn bewoners bang dat de aan- en afvoer van hout veel verkeersoverlast met zich mee zal brengen.

Experimenteel

Het gas winnen uit hout staat nog in de kinderschoenen en is daarmee ook uniek in Nederland. In het Zweedse Göteborg staat momenteel al een proefopstelling van zo'n biomassacentrale. De komende jaren zullen de resultaten worden geëvalueerd. De verwachting is dat het gewonnen gas in 2020 door de Zweedse leidingen zal lopen.

Wethouder: weinig overlast

Wethouder Annelies de Jonge zegt dat de techniek weliswaar innovatief is, maar dat die zich al wel bewezen heeft. Stankoverlast zal er volgens haar niet zijn. Wat overblijft is horizonvervuiling. 'De centrale is 30 meter hoog. Dat is best hoog in een gebied waar nu niet veel staat.' De gemeente moet de aanvraag voor de omgevingsvergunning nog toetsen.