Nieuws

'Hoe komt de buurman aan die dure auto?'

'Hoe komt de buurman aan die dure auto?'
Misschien herkent u het wel, die ondernemer op de hoek doet wel heel verdacht en 's nachts staan er vaak nog lampen aan.
ARNHEM - Misschien herkent u het wel, die ondernemer op de hoek doet wel heel verdacht en 's nachts staan er vaak nog lampen aan.
En vraagt u zich wel eens af hoe de buurman aan die dure auto komt?
Dat wantrouwende onderbuikgevoel mag gemeld worden bij de politie en daarom besteedde de politie vorige week, tijdens de week van de veiligheid, veel aandacht aan 'ondermijning'. Ongeveer 25 acties, van het onderzoeken van kapperszaken tot grote verkeersacties, vonden plaats om vermenging van de onder- en bovenwereld te stoppen.
In Groesbeek werd bijvoorbeeld een hennepkwekerij in een paardenstalling opgerold en daarbij werden ook diverse wagens afgepakt. De wagens zouden namelijk oneerlijk zijn verkregen. Dat betekent dat het geld ook niet legaal is.

Vaak meer dan een hennepkwekerij

Met het oprollen van een hennepkwekerij lijkt die zaak vaak opgelost, maar in meerdere gevallen zit er een heel netwerk achter de hennepkwekerij. Die personen verplaatsen zich dan weer snel naar een andere locatie. 'Dat is een vorm van onzichtbare criminaliteit die wij graag zichtbaar willen maken', vertelt woordvoerder Merel Elfrink. Buiten hennepteelt gaat het dan onder andere ook over gedwongen prostitutie en 'spookburgers'.
De acties van de politie waren in samenwerking met instanties zoals de Belastingdienst, Liander en de douane. De eerste resultaten volgen deze week, maar grotere vangsten worden later bekend omdat de belastingdienst nog een hoop moet uitzoeken.