Nieuws

Nijmegen zet laaggeletterdheid op de kaart

Nijmegen zet laaggeletterdheid op de kaart
Verschillende Nijmeegse organisaties hebben de handen ineen geslagen om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen en hopelijk terug te dringen.
NIJMEGEN - Verschillende Nijmeegse organisaties hebben de handen ineen geslagen om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen en hopelijk terug te dringen.
Dit wordt gedaan door onder meer de reizende taalexpositie die sinds woensdag op de Mariënburg in Nijmegen is te zien.

Schaamte

Laaggeletterdheid is een groot maatschappelijk probleem. '1 op de 9 mensen uit de beroepsbevolking heeft moeite met lezen en schrijven', laat Mireille Souverijn van het bondgenootschap Laaggeletterdheid in Nijmegen weten. Schaamte is vaak een reden waarom mensen er niet voor uit durven komen dat ze moeite hebben met de Nederlanse taal. 'Om er voor uit te komen dat ik moeite had met lezen was voor mij een hele stap. Ik schaamde mij enorm en had het gevoel als dom bestempeld te worden', vertelt Leo Peters die inmiddels taalambassadeur is.

Overwinning

Leo wist zijn schaamte voor het niet goed kunnen lezen en schrijven te overwinnen en ontwikkelde zichzelf verder en werd tijdens de Week van de Alfabetisering 2014 uitgeroepen tot 'Topper' door de Stichting Lezen en Schrijven. 'Mijn wereld is altijd zwart-wit geweest, maar nu leef ik in een gekleurde wereld. Laatst had ik een brief geschreven, maar dacht dat de spellingscontrole het niet deed, waarop mijn dochter zei pap je hebt het gewoon helemaal goed gedaan. Op zo'n moment groei je gewoon', aldus Leo.

Taalexpositie

Om andere mensen zijn ervaring te vertellen, zal Leo Peters in zijn rol als taalambassadeur tijdens de taalexpositie mensen te woord staan. De reizende taalexpositie is een bestaande tentoonstelling die door een samenwerking tussen verschillende instanties als het UWV, Leren en Werken Loket van Nijmegen, Gemeente Nijmegen, Bibliotheek Gelderland Zuid en ROC Nijmegen naar de Mariënburg in Nijmegen is gehaald.

Voorlichten

'Vanaf aankomende woensdag 15 oktober zullen er verschillende billboards buiten staan rondom de Mariëinkapel in Nijmegen, met teksten over wat lezen voor iemand betekent', legt Mireille Souverijn van het Bondgenootschap Laaggeletterheid uit. Tijdens de expositie worden diverse laagdrempelige activiteiten georganiseerd met als doel mensen voor te lichten.
Voor meer informatie over laaggeletterheid kunt u terecht op www.lezenenschrijven.nl