Nieuws

Geen hulp meer in huis, dan maar iemand zwart inhuren

ZEDDAM - Steeds meer gemeenten stoppen vanaf 1 januari met de huishoudelijke hulp voor ouderen.
Ook in Montferland is dat het geval. De 76-jarige Ricky Otten uit Zeddam, in Montferland, strijkt haar was vanwege een nekhernia met hulp van handspalkjes en een nekband. Maar van haar dokter mag ze absoluut niet stofzuigen en ramen wassen. Daar heeft ze hulp voor. Omdat die vanaf 1 januari verdwijnt, denkt Otten erover om dan maar iemand zwart in te huren.
Behalve in Montferland moeten ook ouderen in Lochem, Overbetuwe, Barneveld en Epe binnenkort zelf het schoonmaakwerk doen. Als ze dat niet lukt, moeten ze een beroep doen op hun 'sociale netwerk'. 'Maar kinderen heb ik niet, mijn familie is overleden en mijn buren zijn nog ouder dan ik; in de 80 en de 90 jaar', aldus Otten.
Wie geen beroep op een sociaal netwerk kan doen, kan contact opnemen met de gemeente. Mogelijk dat er een beroep op de bijzondere bijstand gedaan kan worden. Otten ziet dat niet zitten, omdat ze dan allerlei verschillende mensen van huishoudelijke hulp over de vloer krijgt. Uit ongenoegen schreef ze een brief aan staatssecretaris Van Rijn. Ze krijgt al sinds 1992 hulp en begrijpt niet dat het allemaal zo radicaal moet.

Berkelland en Nijkerk

In de gemeenten Berkelland en Nijkerk praat de politiek binnenkort over het afschaffen van huishoudelijke hulp.