Nieuws

'Jihadist die opriep tot geweld komt uit Arnhem'

'Jihadist die opriep tot geweld komt uit Arnhem'
De Nederlandse jihadstrijder die in een videoboodschap vanuit Syrië opriep tot 'een stevige daad' tegen de Nederlandse overheid, komt uit Arnhem.
ARNHEM - De Nederlandse jihadstrijder die in een videoboodschap vanuit Syrië opriep tot 'een stevige daad' tegen de Nederlandse overheid, komt uit Arnhem.
Dat schrijft De Telegraaf.
Volgens de krant gaat het om de 28-jarige Abdelkarim el A. De Syriëganger heeft zich in Aleppo aangesloten bij de aan Al-Qaeda gelieerde terreurbeweging Jabhat al-Nusra. Zijn paspoort is inmiddels vervallen verklaard. Ook zijn al zijn financiële tegoeden bevroren. Na de videoboodschap werd Nederlandse militairen geadviseerd om niet in uniform met het openbaar vervoer te reizen.
Mohammed El A. een broer van de jihadstrijder wilde ook naar Syrië vertrekken maar hij werd vorig jaar samen met een andere Arnhemmer, Hakim B., in Duitsland onderschept. De twee Arnhemmers worden beschuldigd van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Begin dit jaar werden ze in afwachting van hun strafzaak voorwaardelijk vrijgelaten. Ze moesten daarvoor wel hun paspoort inleveren en een enkelband dragen.

Opmerkelijke timing

Mohammed El A. wil van de enkelband af. Een verzoek daartoe diende vanmiddag bij de rechtbank in Arnhem, dat verzoek werd afgewezen. Advocaat van Mohammed El A. Serge Weening vindt het op zijn minst opmerkelijk dat de naam van de broer van Mohammed El A. uitgerekend op de dag van de zitting bekend wordt. Ook wil hij graag weten hoe het strafdossier Woestijn, zoals het dossier heet, van zijn cliënt op straat is terecht gekomen. De Telegraaf is in bezit van het dossier van Mohammed El A. en publiceerde eerder ook al hieruit.
De Arnhemse Mohammed El A. bevestigt niet dat de dreigjihadist in de video zijn broer is.

Radicalisering probleem in Arnhem

Arnhem kampt al langer met het probleem van geradicaliseerde jongeren. De gemeente heeft veel aandacht voor de aanpak van radicalisering en extremisme. Begin november geeft de gemeente opnieuw een tweedaagse training hoe potentiële jihadgangers te herkennen. De cursus is voor wijkagenten, jeugdhulpverleners en voor bezorgde moslims.
Op dit bericht kan niet meer worden gereageerd.