Nieuws

Jan Terlouw-prijs voor broers uit Lichtenvoorde

ARNHEM - De broers Roderick en Floris Wolters hebben maandag de Jan Terlouw Innovatieprijs in ontvangst genomen.
De twee wonnen de prijs met het energiesysteem Solar Freezer. En dat is goed nieuws voor veel huishoudens; het systeem kan de gasrekening in een klap tot nul terugbrengen.
De Solar Freezer wint warmte uit water met een systeem dat bestaat uit zonnecollectoren, een warmtepomp en een flexibele rubberen 'bufferzak'. Met het systeem wordt zonne-energie opgewekt en bewaard. De bufferzak gaat in de kruipruimte van het huis en wordt gevuld met tapwater dat wordt verwarmd door de zonnecollectoren. De warmtepomp zit aan de bufferzak vast en onttrekt de warmte aan het water. Daardoor koelt het water af tot min 1 graad en wordt het in schaafijs omgezet.

Energie als warmtebron

Bij dit proces komt zeer veel energie vrij, die wordt gebruikt voor de centrale verwarming en de warmwatervoorziening. Alle warmte die overblijft, wordt opgeslagen in een boiler waardoor het op een later tijdstip gebruikt kan worden. Het proces blijft zichzelf herhalen doordat het ijs in de waterbuffer telkens opnieuw wordt ontdooid met behulp van de energie uit de zonnecollectoren.
Het systeem is slim genoeg om precies de juiste hoeveelheid energie op te wekken. Daardoor is het zomers niet extra warm in huis of 's winters juist te koud. Volgens de broers functioneert het systeem zelfs nog als het 3 weken lang -20 is buiten en de zon niet schijnt.

De broers

Roderick en Floris Wolters zijn opgegroeid in Lichtenvoorde en wonen nu in Groenlo en Enschede. Hun bedrijf, Solar Solutions World Wide,  is gevestigd in Lichtenvoorde. De twee zijn kort geleden afgestudeerd aan Saxion Hogeschool. Een energiesysteem zoals de Solar Freezer bestond al in Duitsland, maar daar moest in plaats van een bufferzak een hele bunker worden ingebouwd onder het huis. De bufferzak die de broertjes Wolters hebben ontwikkeld past in elke kruipruimte.

Blij met prijs

Voor de broers is de prijs een bevestiging dat hun uitvinding op het juiste moment komt: 'Na alle problemen met bevingen in Groningen door gaswinning en de afhankelijkheid van gas uit Poetins Rusland, is dit de goede tijd voor ons systeem. We zijn hartstikke blij met de aandacht.'