Nieuws

Thuiszorgorganisaties positief over contract Noord-Veluwe

Thuiszorgorganisaties positief over contract Noord-Veluwe
Thuiszorgorganisaties vinden dat de gemeenten van de Regio Noord-Veluwe een positief signaal afgeven door de komende twee jaar de WMO niet rigoureus te veranderen.
ELBURG - Thuiszorgorganisaties vinden dat de gemeenten van de Regio Noord-Veluwe een positief signaal afgeven door de komende twee jaar de WMO niet rigoureus te veranderen.
Regio Noord-Veluwe maakte vandaag als eerste Gelderse regio bekend dat de contracten rond zijn.  In de gemeenten Harderwijk, Elburg, Oldebroek, Putten, Ermelo en Nunspeet en Zeewolde gaan 51 organisaties zorgen voor huishoudelijke hulp, dagbesteding, individuele begeleiding en kortdurend verblijf. 

Nieuw perspectief

TSN Thuiszorg is blij dat 700 medewerkers voorlopig aan de slag kunnen blijven. 'Regio Noord-Veluwe heeft ervoor gekozen om geen knip te maken tussen de huishoudelijke schoonmaakhulp en de individuele begeleiding in het huishouden. Er wordt tijd genomen om beide vormen van huishoudelijke hulp te gaan combineren, waardoor er bespaard kan worden. Wij kunnen onze medewerkers hier voor gaan bijscholen. Dit biedt ze ook weer nieuw perspectief', aldus Joan Jonkers van TSN Thuiszorg.
De garantie dat cliënten hun vaste hulpverlener houden kan ze niet geven. 'Wij zullen flexibel moeten blijven werken en dat zal steeds meer gebeuren. De zorg blijft behouden, maar er kunnen meerdere gezichten bij de mensen thuis gaan komen. Dat is nu ook al zo, omdat wij geen vaste contracten af kunnen sluiten.'

'Niet de uren, maar het resultaat is belangrijk'

T-zorg is een andere aanbieder die een contract krijgt. T-Zorg is werkzaam in 300 gemeenten en is blij dat de veranderingen langzaam doorgevoerd gaan worden op de Noord-Veluwe. 'Wij gaan meedenken hoe we die verandering verder vorm kunnen gaan geven. We zijn voorstander van resultaatfinanciering. Dat wil zeggen dat je niet naar de hoeveelheid uren kijkt, maar naar het resultaat: een schoon huis. Met effectieve inzet kun je vaak hetzelfde resultaat bereiken. Er zal kritischer gekeken worden wat echt nodig is aan zorg en er zal veel vaker gebruik gemaakt gaan worden van mantelzorg en vrijwilligers', aldus Erwin Vos van T-zorg. 
Bang dat er dan geen werk meer voor hen zal zijn, is hij niet. 'De samenleving vergrijst en er zullen steeds meer ouderen hulp nodig hebben omdat ze ook langer thuis blijven wonen.'

Geen contract

Zo'n 10 tot 15 zorgleveranciers hebben geen contract hebben gekregen bij Regio Noord-Veluwe. Cliënten hiervan zullen in oktober en november gebeld worden en zullen naar een andere zorgaanbieder overgaan.De regio wil niet zeggen welke bedrijven geen contract hebben gekregen.