Nieuws

AGOVV Apeldoorn raakt in verval

AGOVV Apeldoorn raakt in verval
Het gaat niet goed met amateurvereniging AGOVV Apeldoorn.
APELDOORN - Het gaat niet goed met amateurvereniging AGOVV Apeldoorn.
Na het faillissement van de proftak begin vorig jaar zijn de schulden weliswaar met twee ton afgenomen, maar het bestuur moet nog altijd ruim 4 ton wegwerken. Ondertussen keert de jeugd de club massaal de rug toe en staat de monumentale tribune al anderhalf jaar 'op slot'.
'Er is hier in het verleden wanbeleid gevoerd. We zijn zeker honderd leden kwijtgeraakt', weet bestuurslid Gert Sangers die afgelopen weekend ook het D1 elftal zag verdwijnen. 'Dat komt niet alleen door de samenwerking met Vitesse, maar zeker ook door het faillissement. Ons imago is slecht. Er was bij veel ouders blijkbaar de gedachte dat we niet meer bestonden.'

'Apeldoorn heeft kans niet gegrepen'

Peter Bosz is Apeldoorner, was trainer van AGOVV en had vijftien jaar geleden ambitieuze plannen om de club groot te maken in het betaald voetbal. De huidige Vitesse-coach stond uiteindelijk aan de basis van de rentree bij de profs. 'We hebben heel hard gewerkt om AGOVV terug te brengen. Dat is gelukt, maar het heeft helaas geen vervolg gekregen. Apeldoorn heeft die kans niet gegrepen. Het was zeker ook voor de stad een geweldige uitstraling geweest. Er loopt in Apeldoorn heel veel talent rond, dus is het ontzettend jammer. Ik denk dat veel mensen ook bang waren. Ik heb altijd gezegd, je krijgt maar één indruk en die moet goed zijn. Daarom ben ik ook gestopt. Ik had niet het goede gevoel', aldus Bosz die afhaakte en in 2002 trainer werd van De Graafschap.

Monumentale tribune

Inmiddels is het sportpark Berg en Bos verouderd en speelt AGOVV in de derde klasse van het zaterdagvoetbal. Symbolisch voor het verval is de monumentale houten tribune. Die zou onveilig zijn en verloedert steeds meer. 'Doodzonde. Niemand mag er nog op van de gemeente. Het is verboden en daar houden we ons aan. We krijgen wel een klein bedrag aan subsidie, maar dan nog is er een groot bedrag nodig (70.000 euro, red.) om de tribune te herstellen. Dat geld is er gewoon niet', aldus Sangers.

Slechte naam

Vrijwilligers doen er alles aan om de amateurtak in leven te houden, maar ook aan die mensen is een ernstig tekort. 'AGOVV heeft eigenlijk nooit een beste naam gehad', zegt clubman Jules Waterman die iedere dag te vinden is op Berg en Bos. 'Vroeger toen we betaald voetbal speelden, werden we al beticht dat we spelers weg zouden halen bij andere verenigingen. Die naam hebben we nog steeds. Het is jammer.'

FC Wageningen scenario

Ondertussen vreest een aantal mensen binnen AGOVV zelfs voor een scenario FC Wageningen. Die club ging 22 jaar geleden failliet en het sportpark raakte daarna ernstig in verval. 'Het zijn geluiden die ik niet heb gehoord. Zo ver wil ik dan ook zeker niet gaan, want die situatie is niet vergelijkbaar met ons sportpark', benadrukt Sangers.