Nieuws

4 belangrijke woorden als je in Duitsland wilt werken

4 belangrijke woorden als je in Duitsland wilt werken
'Hoe maakt een Duitser een oester open? Hij klopt hard op de schelp en roept dan: Aufmachen!' Dat soort grapjes hoor je anno 2014 niet veel meer.
NIJMEGEN - 'Hoe maakt een Duitser een oester open? Hij klopt hard op de schelp en roept dan: Aufmachen!' Dat soort grapjes hoor je anno 2014 niet veel meer.
Nederlanders zijn veel positiever over Duitsers gaan denken. Maar als Nederlander in Duitsland werken? Dat valt nog niet mee.
Jammer, vindt de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud. In Duitsland liggen immers veel arbeidskansen. Om jongeren daar makkelijker aan een baan te helpen, krijgen leerlingen van havo 4 in Nijmegen binnenkort het vak Wirtschaftsdeutsch. Oftewel: Duits toegespitst op de economie. 
Wat leren de havisten dan? 4 woorden staan centraal volgens docente Claudia Straatman:
Betriebskultur - de bedrijfscultuur, die heel anders is dan de Nederlandse. Wees bijvoorbeeld pünktlich: kom op tijd, daar houden Duitsers van. Siezen - spreek Duitsers met 'u' aan. Bewerbungsschreiben - in het Duits een sollicitatiebrief schrijven voor een stage bij een bedrijf, die stage gaan de leerlingen ook echt lopen.

Zien leerlingen het wel zitten?

Straatman staat naar eigen zeggen 'te trappelen' om met Wirtschaftsdeutsch aan de slag te gaan, maar zien de leerlingen het wel zitten? 'Ja, zeker', aldus de docente. 'Ik heb veel positieve reacties gekregen. Ik was blij verrast. Heel veel leerlingen staan er open voor, vooral de leerlingen met economie in hun pakket. Die zeggen: kom maar op, laat maar zien.'