Nieuws

Katholieke kerk moet meldpunt misbruik heropenen

Katholieke kerk moet meldpunt misbruik heropenen
Vijf vrouwen en het Arnhemse Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK) hebben via een kortgeding bereikt dat het meldpunt misbruik van de rooms-katholieke kerk weer open moet.
ARNHEM - Vijf vrouwen en het Arnhemse Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK) hebben via een kortgeding bereikt dat het meldpunt misbruik van de rooms-katholieke kerk weer open moet.
Dit heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. De bisschoppen en oversten hebben toegezegd dat ze het meldpunt per direct weer openstellen.

Meldingen komen nog steeds binnen

Volgens Maud Kips, woordvoerder van het VPKK, komen er nog steeds meldingen binnen van vrouwen die tussen 1945 en 1981 slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik binnen de kerk. Velen durven nu pas naar buiten te komen met hun verhaal. Sommige vrouwen hebben een halve eeuw gezwegen. Als ze eenmaal beginnen te praten doen ze dit in eerste instantie in vertrouwde kring, pas daarna durven ze met hun verhaal naar buiten te treden. Sinds de sluiting het meldpunt op 1 juli zijn er tientallen meldingen binnengekomen bij het VPKK.

Meldpunt open tot 1 mei 2015

De rechter vindt dat het meldpunt tenminste tot 1 mei 2015 open moet blijven. Het VPKK zal met hun advocaten overleggen of een bodemprocedure nodig is. Ze hopen nu in eerste instantie in gesprek te kunnen gaan met de katholieke kerk.