Nieuws

Onderzoeker brengt hersenen in kaart met magneet

Onderzoeker brengt hersenen in kaart met magneet
Een Nijmeegse onderzoeker heeft een methode ontwikkeld om de verbinding tussen hersenen en spieren in kaart te brengen met magnetische stimulatie.
NIJMEGEN - Een Nijmeegse onderzoeker heeft een methode ontwikkeld om de verbinding tussen hersenen en spieren in kaart te brengen met magnetische stimulatie.
Met de methode kan een realistischer beeld worden geschetst van het herstel van iemand die hersenletsel heeft opgelopen, bijvoorbeeld door een hersenbloeding of beroerte.

Herstel lastig te voorspellen

Patiënten kunnen problemen houden met het bewegen van een lichaamsdeel doordat hersenen of zenuwbanen zijn beschadigd. Herstel is mogelijk als de zenuwverbindingen tussen de hersenen en het verlamde lichaamsdeel nog intact zijn. Dat is voor artsen in de praktijk lastig vast te stellen.

Zenuwbanen 'doormeten' met magneet

Onderzoeker Moniek Munneke van het Radboudumc in Nijmegen bracht de verbinding tussen hersenen en spieren in kaart met behulp van magnetische stimulatie. De patiënt krijgt een koperen spoel op zijn of haar hoofd, waarmee een sterk magneetveld wordt opgewekt. Als de zenuwbaan nog intact is, leidt de stimulatie tot een onvrijwillige samentrekking van de spier. Volgens Munneke kunnen patiënten daardoor een reëlere verwachting over herstel krijgen.

Mogelijk ook voor ALS en Parkinson

De methode kan mogelijk ook gebruikt worden voor de verbetering van onderzoek naar andere neurologische aandoeningen. Hersenstimulatie met magnetische velden leidde tot een afname van bevriezingsverschijnselen bij mensen met Parkinson. Ook zijn er aanwijzingen dat regelmatig gebruik de ontwikkeling van de spierziekte ALS kan afremmen. Munneke benadrukt dat ze nog lang niet bij een behandeling zijn, maar dat het wel inzicht geeft in de mechanismen van de ziektes.

Promotie

De methode wordt de komende tijd getest op onderarmspieren, die zijn belangrijk voor de beweging van hand en pols. Vrijdag promoveert Moniek Munneke op haar onderzoek.