Nieuws

Raket Radboud Universiteit gaat niet meer de lucht in

NIJMEGEN - De raket van de universiteit Delft met een zender en ontvanger van de Radboud Universiteit Nijmegen gaat niet meer de lucht in, zo vertelt projectleider Rob Hermsen.
'De tijd zit er op, het luchtruim is de komende dagen niet meer beschikbaar. Dit is enorm balen.' Hermsen hoopt dat toekomstige studenten de raket nog iets aanpassen en het opnieuw gaan proberen. 'Maar daarvoor moet de raket toch aangepast gaan worden.'

Lancering vrijdag mislukt

De lancering van een raket met daarop de naam van de Radboud Universiteit Nijmegen is zojuist mislukt. Eerder werd de lancering al meerdere keren uitgesteld wegens weersomstandigheden, vandaag mislukte de lancering.

Eerder uitgesteld

In Spanje werd woensdag en donderdag de hele dag geprobeerd om het toestel de lucht in te krijgen, maar de weergoden werkten niet mee en bij de laatste poging was er een technisch probleem. De lancering werd gisteren verplaatst naar vrijdag. Als het vandaag weer niet lukt, wordt uitgekeken naar een andere locatie.

50 kilometer de lucht in

Medewerkers en studenten van de Radboud Universiteit hebben meegewerkt aan het internationale ruimteproject. Het is de bedoeling dat de raket 50 kilometer de lucht ingaat. De raket is gebouwd door de TU Delft, de zender en ontvanger worden geleverd door de Radboud Universiteit. De Nijmeegse techniek moet een voorloper zijn van een radiotelescoop op de maan.
Zo'n telescoop meet de straling vlak na de oerknal. Dat is op de maan beter te meten dan op aarde omdat de atmosfeer de straling tegenhoudt. De apparatuur kan nu worden getest in een ruimte-achtige omgeving.