Nieuws

'Regels monstertrucks zijn erg streng'

'Regels monstertrucks zijn erg streng'
Wat is er in hemelsnaam tijdens het monstertruck-evenement misgegaan in Haaksbergen? Organisatoren van soortgelijke stuntvoorstellingen in Gelderland benadrukken, dat de regels waaraan ze zich (moeten) houden erg streng zijn.Tijdens het evenement AutoMotorSportief reed een monstertruck na het 'crushen' van zes auto's met een vaart van zo'n 30 kilometer per uur het publiek in.
ARNHEM - Wat is er in hemelsnaam tijdens het monstertruck-evenement misgegaan in Haaksbergen? Organisatoren van soortgelijke stuntvoorstellingen in Gelderland benadrukken, dat de regels waaraan ze zich (moeten) houden erg streng zijn.Tijdens het evenement AutoMotorSportief reed een monstertruck na het 'crushen' van zes auto's met een vaart van zo'n 30 kilometer per uur het publiek in.
Dat gebeurde zondag tegen vieren 's middags.

Omgekomen

Een jongetje, een man en een vrouw zijn daarbij omgekomen. Maandagochtend was de toestand van vijf toeschouwers nog kritiek; daarnaast zijn er 18 mensen met verwondingen behandeld. Het streekziekenhuis Winterswijk is ook ingezet bij de opvang van slachtoffers.
De Duitser Gino Winter van Stuntmovieproduction heeft afgelopen jaar monstertruckevenementen georganiseerd in Ede, Elburg, Groenlo en Apeldoorn.
'Natuurlijk zijn er de voorschriften van de Monster Truck Racing Organisation. Daarnaast moet ik aan gemeenten een draaiboek aanleveren welke stunts ik wil laten uitvoeren. Ook moet ik vertellen waar het publiek staat.' Hij runt zijn bedrijf acht jaar, heeft nog nooit zo'n incident meegemaakt.

'Geen prutsers'

Hij kent het stuntteam dat optrad in Haaksbergen: 'Geen prutsers.' Wat hem het meest verbaast, is dat de auto niet geremd heeft.
De Amerikaanse Monster Truck Racing Organisation heeft internationale regels opgesteld. Zo moet er minstens 45 meter beschikbaar zijn om de stunt - een 4500 kilo zware pick-up met gigawielen rijdt over een stel wagens - uit te voeren.
In Haaksbergen schreef de ambtenaar van het team vergunningen voor dat het publiek op een afstand moest komen te staan van tenminste 10 meter. Om de veiligheid van de toeschouwers te garanderen schreef de ambtenaar dranghekken voor. 

Te dichtbij

In Apeldoorn vindt het monstertruckevenement volgend jaar op een andere locatie plaats, omdat de stuntwagens naar de zin van de gemeente te dicht langs het publiek reden.
Een ander voorschrift van de Monster Truck Racing Organisation is dat er geen toeschouwers in de rijrichting van de enorme truck mogen staan. Na afloop van de stunt mag de monstertruck slechts 'uitrollen', geen snelheid maken.
De MTRA kan en wil niet garanderen dat naleving van haar regels ongelukken voorkomt. Ze zijn vooral bedoeld om de sport correct te beoefenen. De meeste voorschriften gaan over de chauffeur (geen drugs gebruiken, minimaal 18 jaar, bepaald rijbewijs).

Dodemansknop

Andere regels gaan over het terrein: voor een monstertruck zijn truc gaat uitvoeren moet de 'arena' vrij zijn van deelnemers en toeschouwers. Een dodemansknop in de kabine van de monstertruck en een afstandsbediening dienen om de stuntwagen uit te zetten.
Mojo organiseerde dit weekend in Gelredome de Monster Jam, ook met wagens op hoge poten maar dan in het stadion. Marjanne Manders van Mojo benadrukt dat ook dit evenement gebonden is aan strenge regelgeving.
'De auto's rijden in een soort bak; de eerste vier ringen van het stadion verkopen we niet. Dus de mensen zitten hoger en op afstand. Als er gereden wordt, mag er niemand op het veld komen. En de auto's beschikken over een dodemansknop.'