Nieuws

Premier Rutte herdenkt razzia in Putten

PUTTEN - Minister-president Mark Rutte komt donderdag naar Putten voor de herdenking van de razzia van 70 jaar geleden.De Duitsers voerden toen 659 mannen uit het Gelderse dorp weg.
Van hen kwamen er na de Tweede Wereldoorlog 48 terug, van wie er nog eens 5 korte tijd later overleden door de ontberingen.

Stille tocht

Rutte houdt donderdag een toespraak tijdens een bijeenkomst in de Oude Kerk van Putten. Daarna loopt hij mee in een stille tocht. 

Razzia als wraak

Het is nooit helemaal duidelijk geworden waarom een verzetsgroep op 1 oktober op een Veluwse landweg een auto met Duitse militairen onder schot nam. Eén officier overleed de volgende dag aan de gevolgen van de schietpartij. Twee korporaals konden vluchten en de andere officier werd gevangengenomen. De verzetsgroep liet hem de volgende dag weer vrij als gebaar van goede wil, maar dat hielp niet. Op bevel van Wehrmachtgeneraal Friedrich Christiansen was er toen al een razzia gaande in Putten. 

100 huizen in brand

'Alle vrouwen en kinderen moesten naar de kerk. De mannen werden apart opgesloten in de school en de eierhal. De volgende dag gingen alle mannen vanaf 15 jaar op transport'', aldus de Stichting Oktober 44, die de Puttense herdenking al sinds 1947 organiseert. 'De vrouwen en kinderen moesten het dorp uit en de Duitsers staken ongeveer 100 huizen in brand.'
De jongens en mannen werden afgevoerd naar concentratiekampen zoals Neuengamme, Bergen-Belsen, Ravensbrück en Dachau. 'Pas maanden na de bevrijding in 1945 werd duidelijk dat er bijna niemand terugkwam.'

Monument

Putten kreeg in 1947 al een gedenksteen voor de weggevoerde mannen. In 1949 onthulde koningin Juliana een beeld van een treurende vrouw. Bij dit oorlogsmonument legt Putten elk jaar kransen voor alle omgekomen plaatsgenoten. Premier Rutte zal dit donderdag namens de ministerraad doen.