Nieuws

Achterhoeker richt eigen zorgverzekeraar op

Achterhoeker richt eigen zorgverzekeraar op
Een zorgverzekeraar waarbij iedereen de eigenaar is, het is geen toekomstmuziek maar vanaf 1 januari 2015 gewoon realiteit.
LOCHEM - Een zorgverzekeraar waarbij iedereen de eigenaar is, het is geen toekomstmuziek maar vanaf 1 januari 2015 gewoon realiteit.
De Lochemse Rob Adolfsen richtte een eigen zorgverzekeraar op: Anno 12.
Het idee is dat de verzekeraar een coöperatie is, waarbij de leden met z'n allen ook de eigenaar zijn. Door middel van stemrondes kan dan worden bepaald wat de behoefte is van de leden. Het bestuur van de zorgverzekeraar kan vervolgens inhoud geven aan die mening, volgens Adolfsen wordt op die manier door 'achterbanraadpleging' gehoor gegeven aan de mening van de leden. Dat is volgens hem nodig, omdat mensen behoefte hebben aan meer zeggenschap.
Naast de zeggenschap noemt de Achterhoeker ook de verdeling en besteding van het geld als meerwaarde van zijn zorgverzekeraar. Niet de directie maar de coöperatie beslist wat er met eventuele overschotten gebeurt. Daarbij blijft de vrije artskeuze gewoon gewaarborgd. Iedere zorgaanbieder die door de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) is goedgekeurd, kan worden bezocht.
Rob Adolfsen benadrukt dat zijn initiatief niet voortkwam uit ergenis over de bestaande zorgverzekeraars, maar 'uit nieuwsgierigheid, om te kijken of het ook anders kan'. Adolfsen was tot 4 jaar geleden zelf bestuursvoorzitter bij Agis Zorgverzekeringen.