Nieuws

Nog onduidelijk waardoor eekhoorns uit boom vallen

Nog onduidelijk waardoor eekhoorns uit boom vallen
Het is nog niet duidelijk hoe het komt dat rode eekhoorns zomaar dood uit bomen vallen.
ARNHEM - Het is nog niet duidelijk hoe het komt dat rode eekhoorns zomaar dood uit bomen vallen.
Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de Universiteit Utrecht heeft geen symptomen van vergiftiging gevonden. Wel zijn bij een aantal dieren ontstekingen van longen, lever en hart gevonden. Het DWHC onderzoekt dat verder.
Half september riepen het DWHC en de Zoogdiervereniging uit Nijmegen mensen op om verse, dode eekhoorns aan te melden voor onderzoek nadat in Twente dode exemplaren waren gevonden. Dat leverde ruim 30 dode dieren op. Behalve uit Twente kwamen ze vooral uit Gelderland, Drenthe en Noord-Brabant. Bij enkele dode dieren zijn ook maag-darmparasieten gevonden, soms in combinatie met een ontsteking.

Parapokkenvirus

De rode eekhoorn is een inheemse soort, die halverwege de vorige eeuw bijna helemaal verdween door een uitbraak van het parapokkenvirus. Dat is nu niet gevonden. In Schotland sterven eekhoorns door een bacterie die verwant is aan de veroorzaker van lepra bij mensen.
Het DWHC wil verder onderzoeken wat er met de eekhoorns aan de hand is. Wie een dode eekhoorn vindt die niet is doodgereden, kan dat melden op de website van het onderzoeksinstituut.
Foto Flickr/Peter Trimming