Nieuws

'Bus vol gekken' op buurtfeest Nijmegen

NIJMEGEN - De vooroordelen wegnemen over mensen met psychische problemen, dat is het doel van de StigmaTour.
Vandaag staat de grote, gele Amerikaanse schoolbus voor het eerst in Gelderland tijdens het buurtfestival 'Ontdek je Buurt' in Nijmegen. In en om de bus lopen ervaringsdeskundigen rond.
Mensen met bijvoorbeeld borderline, een eetstoornis of een bipolaire stoornis gaan op straat in gesprek met voorbijgangers. Ook mengen zij zich ongemerkt onder het publiek om vervolgens acterend te laten zien wat het is om een stoornis te hebben. 

'One Flew over the Cuckoo's Nest'

De eerste keer, op woensdag 10 september stond de StigmaTour op het congres de-stigmatisering van VWS in Den Haag. Minister Schippers was de eerste bezoeker in de bus. Op zondag 21 september was de StigmaTour bij de finishdag van Socialrun in Bunnik. De tour is een nieuw project van Zorgbelang Gelderland in samenwerking met Samen Sterk zonder Stigma, De Firma Zorgbehang en de Landelijke Stichting Zelfbeschadiging.
De gele schoolbus is gekozen omdat deze een belangrijke rol speelt in de bekende film 'One Flew over the Cuckoo's Nest' uit 1975. Door deze film is de psychiatrie bij veel mensen onbewust gekoppeld aan een 'bus vol gekken'. Dit beeld wil de tour vervangen door een positiever beeld.