Nieuws

Monument herinnert aan evacuatie van Arnhem

Monument herinnert aan evacuatie van Arnhem
Donderdagmiddag is een monument onthuld ter nagedachtenis aan de vluchtelingen die vanuit Arnhem naar Apeldoorn liepen in 1944.
BEEKBERGEN - Donderdagmiddag is een monument onthuld ter nagedachtenis aan de vluchtelingen die vanuit Arnhem naar Apeldoorn liepen in 1944.
Het beeld staat langs de weg die toen veel werd gelopen; de Arnhemseweg in Beekbergen.

70 jaar geleden

50.000 mensen moesten Arnhem verlaten van de Duitse Wehrmacht. Die waren bang dat de inwoners de geallieerden zouden gaan helpen. Ze trokken richting Apeldoorn en kwamen in die omgeving terecht. Ze gingen ervan uit dat het voor een korte periode zou zijn, maar de meeste Arnhemmers keerden pas na de oorlog terug in een inmiddels platgeschoten stad.

Initiatief

Het monument is een initiatief van Martien van Hemmen, Wim Kroon en Frits Reinders. Reinders maakte als klein jongetje mee hoe zijn ouders thuis evacués opvingen. Hij verzamelde in de loop der jaren verhalen en kwam uiteindelijk Martien van Hemmen tegen. Zij kwamen met het idee voor een monument.

Herdenking

Woensdagmiddag werd er al een herdenking gehouden in Arnhem ter nagedachtenis aan de vluchtelingen in die tijd. Daar waren onder anderen de Arnhemse burgemeester Kaiser en de Poolse ambassadeur bij aanwezig. Die plechtigheid werd gehouden rond de tijd dat de Arnhemmers destijds de stad verlieten. De onthulling van het monument, een dag later, was rond 15.30 uur - toen de vluchtelingen in Apeldoorn aankwamen.