Nieuws

Gelderland als fietsproeftuin van Nederland

Gelderland als fietsproeftuin van Nederland
Fietsen in de Gelderse steden moet sneller en veiliger.
ARNHEM - Fietsen in de Gelderse steden moet sneller en veiliger.
Dat blijkt uit de nieuwe Fietskoers die is vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Gelderland wil de 'fietsproeftuin' van Nederland worden. Dat biedt ruimte voor nieuwe fietstechnologieën, zoals verwarmde fietspaden in de winter, hogesnelheidsfietsen en elektrische tandems. Ook komen er tussen steden meer brede snelfietspaden.
Door de opkomst van elektrische fietsen verwachten Gedeputeerde Staten dat fietsen in de toekomst op langere afstanden en ook op hogere leeftijd nog aantrekkelijk blijft. Gedeputeerde Staten zien de fiets als een alternatief voor de buurtbus.

Langer 'groen' bij oversteekplaatsen

Maar ja, die ellendige regen... Er is hoop voor fietsers, weet gedeputeerde Conny Bieze. Het wordt in de toekomst waarschijnlijk mogelijk om fietsers bij oversteekplaatsen langer 'groen' te geven. 'Dat schijnt te kunnen door verkeerslichten gevoelig te maken voor regen.'

Gelderland fietsprovincie nummer 1

Volgens Bieze is Gelderland de provincie waar zowel zakelijk als door toeristen het meest wordt gefietst. Om de ambities waar te maken zoekt de provincie samenwerking met onder meer gemeenten, de wetenschap en het bedrijfsleven.

Ambitieus

Ivo Smit van de Fietsersbond in Gelderland is blij met de plannen van de provincie. 'Ze hebben goed geluisterd naar wat onder andere gebruikers en Fietsersbond zeggen. Ik zie ook heel veel dingen terug in de nota die ik al eerder in andere documenten heb gezien, onder andere van de Fietsersbond. Dus met die ambities zit het wel goed.'