Nieuws

'Lingewaal blijft bij Gelderland'

'Lingewaal blijft bij Gelderland'
Blijft Lingewaal bij Gelderland of wordt er gefuseerd met gemeenten uit onder meer de provincie Utrecht? Vanavond neemt de gemeenteraad een besluit over de toekomst van de gemeente.
LINGEWAAL - Blijft Lingewaal bij Gelderland of wordt er gefuseerd met gemeenten uit onder meer de provincie Utrecht? Vanavond neemt de gemeenteraad een besluit over de toekomst van de gemeente.
Dat kan een spannend moment worden, maar uit een rondvraag bij de grootste partijen blijkt dat Lingewaal waarschijnlijk bij Gelderland blijft.
De mogelijkheid dat Lingewaal de provincie zou verlaten is serieus onderzocht. De gemeente bestaat uit een verzameling van dorpen en in totaal heeft de gemeente net iets meer dan 11.000 inwoners. Dat is erg weinig. Tegelijkertijd krijgen gemeenten steeds meer verantwoordelijkheden van de Rijksoverheid. Daarom is het de wens van het kabinet dat kleine gemeenten gaan fuseren of in ieder geval samenwerken.

Fusie

Een van de opties is een fusie met Leerdam, Vianen en Zederik, allemaal niet Gelderse gemeentes. Als een van die opties doorgaat dan ontstaat er een nieuwe, waarschijnlijk Utrechtse gemeente. En dat betekent dat de provincie Gelderland een stukje kleiner wordt.
Maar bij navraag bij de 2 grootste partijen, CDA en CU, blijkt dat het waarschijnlijk niet zo'n vaart gaat lopen. Beide partijen geven aan dat ze gaan voor een zelfstandig Lingewaal. Wel moet er worden samengewerkt met andere gemeentes; welke dat worden, moet nog worden besloten. Maar het lijkt er dus op dat Lingewaal voorlopig gewoon Gelders blijft.