Nieuws

Arnhemse politiek overdonderd door vertrek Indisch Herinneringscentrum Bronbeek

Arnhemse politiek overdonderd door vertrek Indisch Herinneringscentrum Bronbeek
ARNHEM - De Arnhemse politiek is verrast over de mogelijke verhuizing van het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek van Arnhem naar Nijmegen.
Het centrum huurt nu nog een ruimte op het landgoed Bronbeek, maar is van plan om naar het nog nieuw te bouwen Vrijheidsmuseum WO2 te verhuizen. De plannen zijn te lezen in het bedrijfsplan van het nieuwe Nijmeegse museum dat zondag wordt gepresenteerd.

Veeg teken

D66-fractievoorzitter Sabine Andeweg is overdonderd door het nieuws van de verhuizing. "Ik geloof in het Vrijheidsmuseum als trekker in de regio, maar het is een veeg teken dat het eerste nieuws dat naar buiten komt is dat het Indisch Herinneringscentrum uit Arnhem weggaat. Willen we de regio versterken of gaat het om de vestigingsplaats?"

'Indisch Herinneringscentrum hoort in Arnhem'

VVD-fractievoorzitter Combée was niet blij toen hij het nieuws hoorde. Volgens hem was ook het college van B&W  niet op de hoogte van de plannen. "Het gaat om een klein onderdeel van het landgoed Bronbeek dat gaat verhuizen, maar als het centrum te weinig ruimte heeft dan moeten wij ervoor gaan zorgen dat die ruimte er komt. Het hoort bij Arnhem en het ligt in een mooi gebied."
Combée gaat maandag vragen stellen in de Arnhemse gemeenteraad. Hij zal in ieder geval gesteund worden voor D66, Pvda en CDA die ook niet op de hoogte waren van het plan. SP maakt zich nog niet zo'n zorgen. "Er is nog een groot gat te dichten in de financiering van het Vrijheidsmuseum WO2, dus eerst maar eens kijken of het museum er ook daadwerkelijk gaat komen in Nijmegen", aldus fractievoorzitter Lenting.  Burgemeester Kaiser van Arnhem wil nog niet reageren.

'Dit aanbod krijg je maar één keer'

Het Indisch Herinneringscentrum wil zich verder ontwikkelen en heeft daarvoor meer ruimte nodig dan dat het centrum nu in Bronbeek heeft. "Wij hebben nu een kantoor bij Bronbeek en de tentoonstelling. De tentoonstelling blijft, maar wij willen gaan verhuizen naar het Vrijheidsmuseum. In juni is er voor het eerst een echt serieus gesprek geweest met het vfonds. Wij willen ons graag verder ontwikkelen en wij hebben het aanbod gekregen om dat daar te kunnen doen. Dat aanbod krijg je maar één keer", zegt directeur Yvonne van Genugten.
Het centrum wil zich richten op educatie voor jeugd en volwassenen. Er moet ruimte komen voor ontmoeting, om documentatie in te zien en voor kleine presentaties. "Het is nog niet zeker dat het Vrijheidsmuseum er komt, maar het is een prachtig plan waar wij graag onze ambities waar willen gaan maken."

Reactie Bronbeek

Museum Bronbeek zegt te betreuren dat het Indisch Herinneringscentrum weg zal gaan. Volgens Bronbeek zou er voldoende ruimte op het terrein moeten zijn voor het centrum. "Het is in ieder geval zo dat de verhuizing geen gevolgen heeft voor de veteranen of voor museum Bronbeek. Het Indisch Herinneringscentrum heeft een zelfstandig bestuur en is alleen huurder bij ons", aldus Wouter Kalkman, woordvoerder van het ministerie van Defensie.