Nieuws

Lintje voor dochter van Engel van Oosterbeek

Lintje voor dochter van Engel van Oosterbeek
Sophie Lambrechtsen-ter Horst (1939) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
OOSTERBEEK - Sophie Lambrechtsen-ter Horst (1939) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Ze ontving de koninklijke onderscheiding vrijdagmiddag tijdens de 9e conferentie 'Bridge to the Future' in de Arnhemse Eusebiuskerk uit handen van burgemeester Jean Paul Gebben van Renkum.

Vredesconferentie

Lambrechtsen kreeg de onderscheiding voor haar verdiensten bij de Airborne-herdenkingen. In 2006 begon ze met het organiseren van de jaarlijkse Vredesconferentie. Daarbij wist ze volgens de burgemeester steeds interessante nationale en internationale sprekers aan te trekken en zorgde ze voor een mooie culturele omlijsting. Na negen jaar legt ze haar bestuursfunctie neer.

Ambassadeur voor vrede, verzoening en medemenselijkheid

Lambrechtsen richtte ook de Stichting War Requim - Bridge to the Future op, die ervoor zorgt dat het Gelders Orkest eens in de twee jaar het Requiem van Benjamin Britten uitvoert. Daarnaast is zij actief in allerlei educatieve projecten. Zij wordt wel omschreven als ambassadeur voor vrede, verzoening en medemenselijkheid.

Engel van Oosterbeek

Sophie Lambrechtsen is een bekende Oosterbeekse door de gebeurtenissen die zij als 5-jarige meemaakte tijdens het oorlogsgeweld in september 1944. Haar moeder stelde toen haar huis open voor (gewonde) soldaten en vluchtelingen, wat haar de bijnaam 'Engel van Oosterbeek' opleverde. Later stelde Lambrechtsen zelf ook regelmatig haar huis open voor veteranen, hun familie en nabestaanden.