Nieuws

Student wil wel samenwonen met ouderen

Student wil wel samenwonen met ouderen
Zo'n 80 studenten hebben zich aangemeld om te gaan wonen in woonzorgcentrum Vreedenhoff in Arnhem.
ARNHEM - Zo'n 80 studenten hebben zich aangemeld om te gaan wonen in woonzorgcentrum Vreedenhoff in Arnhem.
In ruil voor een goedkoop appartement, moet een student een aantal uren per maand vrijwilligerswerk doen voor de ouderen die er ook wonen. Het wonen heeft daardoor twee voordelen: de student woont goedkoop en de ouderen krijgen extra hulp.

Animo is groot

Directeur Wout Olthoff: 'Ja de animo is echt groot maar wanneer we beginnen, weten we nog niet. We moeten eerst alles juridisch en fiscaal uitzoeken. En wat voor werk kunnen ze dan doen voor onze bewoners? En wat als de student niet bevalt? Dan moet je er ook weer vanaf kunnen?'
Voor het einde van het jaar moet duidelijk zijn of er daadwerkelijk studenten komen te wonen in Vreedenhoff. Directeur Oldhoff: 'We hebben een voorbeeld in Deventer bij Humanitas. Maar we moeten zeker weten of dat ook goed gaat en voor ons goed werkt. Je kunt dat niet zomaar kopiëren.'

Cirkeltje rond

'Wat wel mooi is, is dat we over een paar jaar vieren dat het huis 175 jaar bestaat. Toen heette het nog anders maar in 1842 is het ooit begonnen als een Bestedelingenhuis voor armlastige kinderen en ouderen. Die hielpen elkaar. Met studenten die gaan wonen tussen ouderen, is het cirkeltje als het ware weer rond', zegt Oldhoff.
Ook de ouderen zijn over het algemeen positief over de eventuele komst van studenten. 'Ze zijn natuurlijk ook wel een beetje huiverig maar ze reageren ook wel weer goed. Een oudere heer zei al "Als ze zich misdragen dan weet ik er wel raad mee. ik heb zelf ook kinderen opgevoed!" Mooi toch?', aldus directeur Oldhoff.