Nieuws

Doesburg start met vieren 777e verjaardag

Doesburg start met vieren 777e verjaardag
In Doesburg is vandaag de start van het feestjaar 777.
DOESBURG - In Doesburg is vandaag de start van het feestjaar 777.
De Hanzestad viert een jaar lang haar 777e verjaardag. De aftrap is vanmiddag met een culturele markt op de IJsselkade, met theater, muziek, schilders en een open podium. De officiële opening is vanaf 17.45 uur met voorzitter Jan van Amstel van Doesburg 777 en burgemeester Kees Luesink. Daarna volgen een vlaggenceremonie, het zingen van het Doesburgs volkslied en het afvuren van zeven saluutschoten met een kanon. Daarna zingen kinderen een speciaal geschreven stadsballade. 
Zeven kanonsschoten worden gelost onder leiding van de Gele Rijders.

Er worden zeven vlaggen gehesen.

Burgemeester Kees Luesink komt per bootje over de IJssel aan.
's Middags was iedereen al druk met de voorbereiding.

Elvissen

Ook de rest van het weekend is er van alles te doen. Op zaterdag met kindertheater, zang en film. Zondag om 15.00 uur probeert het Elvis Café aan de Markt het wereldrecord Elvissen te verbreken.  Het wereldrecord Elvissen is op dit moment in handen van het Harrah's Cherokee Casino Resort (USA) in Cherokee, North Carolina, USA. Die deelde op 12 juli van dit jaar 2000 Elvispakken gratis uit, wat een record van 895 Elvissen opleverde. De bedoeling is dat Doesburg daar overheen gaat. De eerste inschrijver op 21 september is Peter Haan, voorzitter van de Nederlandse Elvis-fanclub. Er is die dag verder een persconferentie, er is live muziek en er zijn Elvis-films. Later in de week houdt streekmuseum De Roode Tooren een lezing over het ontstaan en de vroegste geschiedenis van Doesburg. De lezing wordt gegeven door Michel Groothedde, onder andere stadsarcheoloog van Doesburg op donderdag 25 september in Het Meulenhuus.

Geschiedenis

Doesburg bestaat dus 777 jaar en wordt voor het eerst genoemd in een akte die gedateerd is tussen 1053 en 1071. In die tijd bestond de omgeving uit moerassen en zandruggen waarvan sommige bewoond werden. De naam Doesburg duidt ook op een dergelijke omgeving. Volgens taalkundigen waren does, duis en doze benamingen voor een met struiken of bomen begroeid moeras. De toevoeging van het woord burg aan het woord does wijst op een burcht of nederzetting in een dergelijk moerasgebied.
Doesburg is nu vooral een toeristische trekpleister.