Nieuws

AbvaKabo: "Toekomst mensen met beperking is een vloek"

ARNHEM - Er heerst grote onzekerheid onder werknemers van Presikhaaf Bedrijven in Arnhem.
Het is nog altijd onduidelijk wat er met de Sociale Werkvoorziening (SW) in de regio Arnhem gaat gebeuren.
Per 1 januari treedt de Participatiewet in werking en houden SW-bedrijven op te bestaan. Gemeenten krijgen dan geld van het Rijk om mensen met een arbeidsbeperking aan een beschermde werkplek te helpen. AbvaKabo vreest dat veel mensen met een beperking tussen wal en schip raken en met een bijstandsuitkering achter de geraniums komen te zitten. 

Het tempo niet volhouden

René Mintjes werkt al sinds de jaren 80 als receptionist bij Presikhaaf Bedrijven. "Het tempo bij een 'gewone baas' kan ik echt niet volhouden. Een reguliere baan is geen optie. Ik zit hier fijn, maar maak me grote zorgen, ook voor mijn collega's die een tijdelijk contract hebben. Eigenlijk weten we niet of we volgend jaar nog werk hebben."

Uitzendbureau

De Sociale Werkvoorziening in Arnhem wordt bestiert door elf gemeenten die allemaal aandeelhouder zijn. Wethouders moeten bezuinigen, omdat het Rijk minder geld beschikbaar stelt voor zogenoemde SW-ers terwijl ze als aandeelhouder zorg moeten dragen voor het reilen en zeilen van Presikhaaf Bedrijven. Of de gemeenten gebruik willen blijven maken van de expertise van Presikhaaf Bedrijven is nog onduidelijk. Sommige gemeenten hebben voor nieuwe instromers een uitzendbureau ingeschakeld die mensen met een beperking aan het werk moet helpen.

Rij werklozen

Miekie Awater van AbvaKabo maakt zich vooral zorgen over die nieuwe groep mensen met een arbeidsbeperking. "Gemeentes moeten er voor zorgen dat deze mensen in een reguliere baan terechtkomen. Ik vrees dat zij kunnen aansluiten in de rij werklozen die we al hebben. Het is voor 'gewone' mensen al lastig om een baan te vinden, laat staan voor iemand die iets mankeert."
Bij Presikhaaf Bedrijven werken zo'n 3500 mensen met een arbeidsbeperking. Ongeveer de helft is geplaatst bij een regulier bedrijf en krijgt begeleiding. De andere helft werkt in de werkplaats van Presikhaaf Bedrijven zelf.
Vanavond is er in Arnhem een debat met als titel Participatiewet: vloek of zegen?