Nieuws

Na meer dan een eeuw sluit Seezo Uniformen haar deuren

Na meer dan een eeuw sluit Seezo Uniformen haar deuren
Het meer dan 100 jaar oude bedrijf Seezo Uniformen uit Keijenborg is vorige week failliet verklaard door de rechter in Zutphen.
KEIJENBORG - Het meer dan 100 jaar oude bedrijf Seezo Uniformen uit Keijenborg is vorige week failliet verklaard door de rechter in Zutphen.
Seezo, dat werd opgericht in 1904, maakt onder meer kleding voor muziek-, carnavalsverenigingen en schutterijen. Bij het bedrijf werken 21 mensen. Of zij op een manier hun baan kunnen houden, is niet duidelijk.

Klantenbestand opkopen

Curator Alwin Dooijeweerd denkt dat een doorstart van het bedrijf zoals het nu is, er niet in zit. 'Als Seezo zou kunnen doorstarten in de huidige vorm dan was een faillissement niet nodig geweest. Ik ben op dit moment druk bezig de mogelijkheden te onderzoeken die er wél zijn, zoals overname of een doorstart waarbij onderdelen van het bedrijf worden opgekocht. Je kunt dan denken aan het klantenbestand en de naam van het bedrijf', aldus Dooijeweerd.

Goodwill

Volgens zowel de curator als de directeur van het kledingbedrijf Henk Boers, ontbreekt het Seezo niet aan 'goodwill' en geïnteresseerden. Dooijeweerd: 'Er worden veel offertes opgevraagd en er liggen een boel orders klaar voor nieuwe pakken. Het probleem is dat vooral muziekverenigingen het moeten hebben van subsidies en contributies, en die lopen bij hen terug. Op het moment dat de order er ligt maar het groene licht niet komt om het ook daadwerkelijk in productie te nemen, komt er dus geen geld binnen.'
Boers beaamt dat het bedrijf veel (zo'n 1200) verenigingen en schutterijen voorziet van kleding. Volgens hem zijn de verenigingen 'minder vrijgevig door de terugloop van subsidies'. 'We hebben wel een hoop kleinere orders, maar dat is niet genoeg', aldus de directeur.

Geen brandweer en politiepakken

Dooijeweerd noemt ook het wegvallen van de orders van overheidsdiensten als brandweer en politie als een grote klap voor Seezo. 'De orders voor de kledingproductie moesten Europees aanbesteed worden. De handgemaakte kleding van Seezo is heel goed maar het kost ook wat, de orders gingen toen niet naar hen.'
Henk van Voorst van Showkorps Irene uit Ede noemt het faillissement van Seezo 'een doffe ellende'. Van Voorst is penningmeester bij het showkorps, dat net één seizoen rondloopt in geheel nieuwe pakken.
De penningmeester: 'We hebben een beleid dat we 1 keer per 10 jaar een geheel nieuw uniform aanschaffen. Dan komt er een andere stof en andere patronen in de kleding, en die zijn uniek. Aangezien we pas een jaar in het nieuwe uniform lopen, betekent dit dat we de komende 9 jaar nog nabestellingen gaan doen voor exact hetzelfde uniform. Nu Seezo dicht is, wordt dit heel lastig.'
Volgens Henk van Voorst zijn er wel andere firma's die de uniformen kunnen namaken, maar dat is een erg dure en lastige klus. Van Voorst hoopt dan ook op een doorstart van het kledingbedrijf uit Kleijenborg.