Nieuws

Apeldoornse ebola-arts naar geheime locatie

APELDOORN - De Apeldoornse arts die zondag werd opgenomen in het Leids Universitair Medisch Centrum omdat zij mogelijk besmet is met ebola, is maandag vertrokken naar een geheime plek.
Dat meldt de stichting Lion Heart Foundation.
De Apeldoornse arts en haar collega maken het goed, zegt Pien Bakx, directeur van de Lion Heart Foundation waar de artsen voor werken. Ze hebben geen symptonen van ebola.

Geen symptomen, toch afzonderen

De Apeldoornse arts Erdi Huizenga mocht maandag naar huis omdat zij nog geen ziekteverschijnselen heeft, maar op eigen initiatief blijft de vrouw voorlopig nog afgesloten van de buitenwereld.
Volgens de stichting is het besluit van de arts gebaseerd op haar ervaringen in Sierra Leone. Ook een andere arts die mogelijk besmet is, wordt op eigen verzoek opgenomen op de geheime plek.

Maar waar dan?

Huizinga woonde tot haar vertrek naar Sierra Leone in Apeldoorn, maar het is niet duidelijk waar de arts de komende weken wil verblijven. De GGD Apeldoorn bevestigt dat er gesprekken lopen met het RIVM en de gemeente, maar kan alleen zeggen dat Huizinga niet in Apeldoorn zal verblijven. Volgens een woordvoerder van de GGD gaat het om voorbereidende gesprekken, er zou nog geen beslissing genomen zijn.
De artsen hebben twee keer per dag contact met een infectieziekten arts van de GGD. Ze geven zelf door of ze symptomen ontwikkelen. Na een besmetting met het ebola-virus kan het tot drie weken duren voordat de eerste symptomen van de ziekte zich openbaren. Tot die tijd kunnen ze het virus niet doorgeven.

RIVM: gewoon boodschappen doen

'De artsen kiezen er zelf voor om zich af te zonderen. Ze gaan ook geen boodschappen doen, vrienden en familie spreken ze telefonisch of via Skype' zegt Pien Bakx. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is dat niet nodig, zo lang de artsen geen symptomen hebben kunnen ze ook geen andere mensen besmetten. 'Ze kunnen gewoon boodschappen doen. Ebola verspreidt zich niet als de griep, je krijgt het niet van een hoestje', zegt RIVM-woordvoerder Harald Wychgel.
Volgens het RIVM kunnen de artsen gewoon in een huis verblijven, er hoeven er geen aanvullende maatregelen genomen te worden om een woning geschikt te maken. In het geval dat één of beide artsen toch besmet blijken, wordt een woning ontsmet.